Μετά την πώληση ανοίγουν οι δρόμοι ΗΠΑ και Ασίας για τη Pharmathen

Μετά την πώληση ανοίγουν οι δρόμοι ΗΠΑ και Ασίας για τη Pharmathen

Τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου Pharmathen ανοίγει η πρόσφατη πώλησή του από το BC Partners στο ελβετικό private equity Partners Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου Pharmathen ανοίγει η πρόσφατη πώλησή του από το BC Partners στο ελβετικό private equity Partners Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ, κίνηση που θα τον βοηθήσει να εισαγάγει την τεχνολογία των Long Acting Injectables που αναπτύσσει στην αμερικανική αγορά αλλά και να επεκτείνει τα προϊόντα του, πιθανώς ακόμη και σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως αυτή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός στόχος του private equity, όταν ολοκληρωθεί το deal προς τα τέλη Οκτωβρίου, είναι να στηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας στις κατηγορίες των προϊόντων που ήδη προωθεί στην Ευρώπη (oral medicines-φάρμακα στερεάς μορφής, οφθαλμολογικά), με έμφαση στην τεχνολογία Long Acting Injectables, δηλαδή των ενέσιμων προϊόντων παρατεταμένης αποδέσμευσης, που αποτελούν το πιο καινοτόμο προϊόν του ομίλου. Ορόσημο θα αποτελέσει η είσοδος των προϊόντων τεχνολογίας LAI στην αμερικανική αγορά, κάτι που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το 2022. Παράλληλα εξετάζεται και η είσοδός της σε αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Η Pharmathen είναι από τις λίγες εταιρείες που αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με πελάτες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες γενοσήμων παγκοσμίως. 

Το Partners Group φαίνεται ότι διερευνά ευκαιρίες μη οργανικής ανάπτυξης, μέσω δηλαδή εξαγορών από τη Pharmathen μικρότερων επιχειρήσεων που θα τη βοηθήσουν να αναπτύξει την γκάμα των προϊόντων της, την τεχνολογία της και να επιταχύνει την είσοδό της στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το management θα διατηρηθεί το ίδιο και πως ανάμεσα στους στόχους των επενδυτών είναι να γίνουν προσλήψεις κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του.

Το ανταγωνιστικό κόστος, το επιστημονικό ταλέντο αλλά και η γεωγραφική θέση της χώρας ενίσχυσαν την απόφαση της Partners Group να διεκδικήσει τη Pharmathen, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το private equity διερευνά και άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδειξη της Partners Group στον σχετικό διαγωνισμό κρίθηκε «στο νήμα», όπως αναφέρουν πηγές, αφού εξίσου υψηλές προσφορές είχαν κατατεθεί από άλλα μεγάλα private equity, όπως η Blackstone με την Bain Capital και η Carlyle Group με το sovereign wealth fund από τη Σιγκαπούρη, GIC. 

Σύμφωνα με δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ελληνικής εταιρείας για το 2020, ο όμιλος έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 90 χώρες και αριθμεί περίπου 300 πελάτες. Σε επίπεδο εταιρείας, τα έσοδα ανήλθαν κατά την προηγούμενη χρονιά στα 227,2 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση 11%, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 59,3 εκατ. ευρώ έναντι 55,9 εκατ. ευρώ το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν την περσινή χρονιά στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ανήλθαν περίπου στα 68 εκατ. ευρώ. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος τα EBITDA σε επίπεδο ομίλου αναμένεται να αυξηθούν στα 85 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 από τον Νικόλαο Κάτσο, διατηρεί δύο παραγωγικές μονάδες, στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αγγίζει τους 1.200. Το 2015, η BC Partners εξαγόρασε το 80% της φαρμακοβιομηχανίας από την οικογένεια Κάτσου –η οποία συνέχισε να διατηρεί το 20%– έναντι 475 εκατ. ευρώ και την πούλησε έναντι 1,6 δισ. ευρώ, έξι χρόνια μετά. Σημειώνεται ότι η Partners Group, από το 1996, οπότε και συστάθηκε, έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. δολ. σε εταιρείες στον κλάδο υγείας και διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια ύψους 119 δισ. δολ., εκ των οποίων περίπου τα 60 δισ. αφορούν τον κλάδο του private equity.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή