Μια ανάσα από τις 870 μονάδες με μεγάλο «αγκάθι» τον τζίρο

Μια ανάσα από τις 870 μονάδες με μεγάλο «αγκάθι» τον τζίρο

Ανοδος για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργά βήματα συνέχισε για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση τον ανοδικό ρυθμό του το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας τις πιέσεις που δέχτηκε στο άνοιγμα, καταφέρνοντας έτσι να πλησιάσει στα επίπεδα των 870 μονάδων, παρά το γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές. Το μεγάλο «αγκάθι» του Χ.Α., ωστόσο, παραμένει ο τζίρος, ο οποίος δεν έχει και πολλά περιθώρια ενίσχυσης δεδομένου ότι βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να απέχουν, τηρώντας στάση για ανασύνταξη πριν από τη χάραξη της… φθινοπωρινής επενδυτικής στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση, έστω και με χαμηλό τζίρο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ανοδική τάση, αφήνοντας την πρόσφατη διόρθωση όλο και πιο πίσω, αφού πλέον έχει καλυφθεί πλήρως το χαμένο έδαφος του sell-off (το Χ.Α. ήταν στις 866,81 μονάδες πριν από τη διόρθωση).

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,63% και έκλεισε στις 869,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,22 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 2.081,40 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε κέρδη 0,76% κλείνοντας στις 1.406,39 μονάδες.

Η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips ήταν μεικτή, με τις «Ελλάκτωρ», «Μυτιληναίος» και Lamda Development να υπεραποδίδουν με κέρδη 4,60%, 3,76% και 3,54%, αντίστοιχα, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι ΟΛΠ και «Σαράντης».

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και υποχώρησε κατά 0,07% στις 521,832 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη στο 1,06 ευρώ, την Eurobank να υποχωρεί κατά 0,10%, την Πειραιώς να κλείνει στο -1,31%, ενώ η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 0,67%.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι κυρίως αυτός που αναμένεται να δώσει τον ρυθμό στο Χ.Α. τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε αυτόν. Τα θετικά μηνύματα από τους διεθνείς αναλυτές παρέχουν κάποιο στήριγμα, με την Bank of America να δίνει χθες νέες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα στο ταμπλό, τονίζοντας ότι παραμένουν σε σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ετσι, έδωσε τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha Bank «βλέποντας» περιθώριο ανόδου 37%, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,33 ευρώ δίνοντας περιθώριο ανόδου 50%, για τη Eurobank το 1,16 ευρώ με περιθώριο ανόδου 48%, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος διαμορφώθηκε στο 1,06 ευρώ και το περιθώριο ανόδου στο 5%.

Οσον αφορά τη γενικότερη εικόνα του Χ.Α., σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, όπως επισημαίνει η Beta Securities, ο Γενικός Δείκτης δημιούργησε σοβαρές αναταράξεις στην τάση με τη γρήγορη κίνηση προς τις 830 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους τεχνικούς δείκτες για πρώτη φορά φέτος σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, από τις οποίες ξεκίνησε ένα μικρό «ράλι» τιμών, το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το μέλλον αυτής της κίνησης δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο, καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα η ανοδική αντίδραση έχει πέρας εξάντλησης τις 870 μονάδες. Οπως εκτιμά, οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο εάν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 887 μονάδες, και μόνο τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί μια πιο ζωηρή κίνηση επιστροφής πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 900 μονάδων. Ενδεχομένως, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, μια συσσώρευση να έδινε χρόνο σε ένα τέτοιο σενάριο, συμβατό και με την περίοδο που διανύουμε, η οποία έχει μικρότερο εύρος στις καθημερινές διακυμάνσεις και περιορισμένο τζίρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή