Ανοδος με επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδος με επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 876 μονάδες βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης, στα 47,69 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά συνέχισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το αδύναμο ξεκίνημα και τις μικρές πιέσεις που ασκήθηκαν στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από επιλεγμένα blue chips και κυρίως από τον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο.

Ολα αυτά παρά τις απώλειες και το επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, με το Χ.Α. να καταφέρνει τις τελευταίες ημέρες να διαφοροποιείται από τις τάσεις στο εξωτερικό, τη στιγμή που οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των εισηγμένων, τα οποία ξεκίνησαν να δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα.

Αν και ο τζίρος συνεχίζει να απογοητεύει, γεγονός είναι πως το Χ.Α. ανέκαμψε σχετικά γρήγορα από τις ισχυρές απώλειες που σημείωσε κατά το πρόσφατο sell-off, καθώς χρειάστηκαν πέντε συνεδριάσεις για να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 870 μονάδων, ενώ διατηρεί την ανοδική του τάση εδώ και έξι συνεχείς συνεδριάσεις.  Οπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, παρά τους χαμηλούς όγκους, το επιλεκτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα της αγοράς και να υποστηρίξει βραχυπρόθεσμα το θετικό μομέντουμ.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 876,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,69% στις 2.095.74 μονάδες, ενώ κατά 1,13% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.440.19 μονάδες, με τις Quest (+5,15%), Autohellas (+4,93%) και Profile (+3,67%) να ηγούνται των αποδόσεων.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με κέρδη 3,40% και ακολούθησαν η «Μυτιληναίος» με άνοδο 2,80%, ο ΟΤΕ στο +2,29% και ο ΟΠΑΠ στο +2,06%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και Motor Oil.  Επτά τίτλοι έκλεισαν με απώλειες, με τις Jumbo (-0,87%) και Βιοχάλκο (-0,68%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,18% στις 520,90 μονάδες, λόγω των πιέσεων κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,75%, την Eurobank στο -1,02%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,63% και την Τράπεζα Πειραιώς αμετάβλητη στα 1,3560 ευρώ.

Το συναλλακτικά υποτονικό σκηνικό συνεχίζει να κυριαρχεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη ρηχότητά του να μην επιτρέπει τον συγχρονισμό του με τις κινήσεις των διεθνών αγορών, καθώς η χαμηλή συμμετοχή εγχώριων επενδυτών επιτρέπει τη διαμόρφωση κινήσεων από επενδυτές εξωτερικού με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα και ακραίο κερδοσκοπικό σκεπτικό, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, και εν μέσω της συνεχιζόμενης θερινής ραστώνης, οι επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για φέτος και για το επόμενο έτος.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, ξεκίνησε η αναγγελία των εξαμηνιαίων επιδόσεων των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, με τις επιδόσεις της ΕΧΑΕ και της «Μυτιληναίος» να εκπλήσσουν ευχάριστα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι οι βελτιωμένες επιδόσεις του κύκλου εργασιών, της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και της καθαρής κερδοφορίας που ευνοείται και από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή θα αφορούν την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών και όχι μόνο όσων συνδέονται με τα κονδύλια του ενεργειακού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας», σημειώνει ο κ. Τζάνας. Αυτό, όπως προσθέτει, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη να συνεχιστεί με στόχο τη σύντομη ανάκτηση της περιοχής των 900 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή