Αργά αλλά σταθερά συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών να κερδίζει έδαφος, με το σερί των θετικών συνεδριάσεων να φτάνει τις οκτώ και τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνάει τις 880 μονάδες και να βάζει «στοίχημα» τον έστω και οριακά θετικό Ιούλιο, ο οποίος κλείνει σήμερα.
Οι τραπεζικές στηρίξεις αλλά και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 καθώς και τους αμερικανικούς S&P και Dow Jones να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, κράτησαν το θετικό πρόσημο στο Χ.Α. καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρόλο που ο τζίρος συνεχίζει να μη βοηθάει.
Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές ωστόσο, σύντομα η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας θα αλλάξει, αποτελώντας έναν νέο ισχυρό καταλύτη για το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς.
Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,54% στις 882,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,67% στις 2.115,65 μονάδες, ενώ κατά 0,39% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.432,28 μονάδες.
Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Aegean με κέρδη 3,47% και ακολούθησε η Coca-Cola στο +2,17%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη για Μυτιληναίο και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ.
Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε σημειώνοντας άνοδο 1,49% στις 538,26 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,62%, την Eurobank στο +0,28%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,77%, ενώ ράλι 3% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα.
Ο τζίρος έχει απογοητεύσει το τελευταίο διάστημα και η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει με την έλευση του Αυγούστου, ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας μήνας επενδυτικής… απουσίας. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, τα μηνύματα από τους αναλυτές είναι αισιόδοξα, καθώς εκτιμούν πως μετά το καλοκαίρι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Οπως σημειώνει η Eurobank Equities, το 2021 φαίνεται πολλά υποσχόμενο για το Χ.Α. παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώνεται στα περίπου 80 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή σημαντικά υψηλότερα από το διάστημα 2016-2020, όπου ο μέσος τζίρος ήταν στα 62 εκατ. ευρώ, και πλησιέστερα στα επίπεδα του 2015 (85 εκατ. ευρώ). Η χρηματιστηριακή θεωρεί την πρόσφατη επιβράδυνση της συναλλακτικής δραστηριότητας προσωρινή, λόγω του κύματος εκδόσεων μετοχών και ομολόγων που προηγήθηκε και το οποίο απορρόφησε τη ρευστότητα της αγοράς, καθώς και των νέων ανησυχιών για την πανδημία. Αναμένει ότι ο τζίρος θα αυξηθεί ξανά από τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά επικεντρώνεται σταδιακά στις προοπτικές της οικονομίας το 2022.
Η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η ελληνική αγορά μετοχών έχει εισέλθει σε θετικό κύκλο όσον αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα.
Αύξηση του τζίρου –καθώς και της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.– το επόμενο διάστημα αναμένει και η NBG Securities, με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης να αποτελεί το «κλειδί» για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την κινητοποίηση πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις.