Τέσσερα επενδυτικά funds διεκδικούν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Τέσσερα επενδυτικά funds διεκδικούν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Υψηλό τίμημα προσδοκά η ΔΕΗ, στις 4 Σεπτεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα επενδυτικά funds, που είναι και τα ισχυρότερα που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα διαγκωνιστούν για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που αποτιμάται από τη ΔΕΗ και ως ισχυρή ένδειξη για υψηλό τίμημα. 

Καθ’ οδόν προς την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, που έχει μετατεθεί από τα μέσα Αυγούστου για τις 4 Σεπτεμβρίου, οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι επενδυτές «έχουν “ξεσκονίσει” τα data rooms της εταιρείας και με τη συνδρομή μιας στρατιάς συμβούλων διατυπώνουν βροχή ερωτήσεων για κάθε λεπτομέρεια», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ» στελέχη της ΔΕΗ. Εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΗ είναι ότι ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός, λόγω των υψηλών αποδόσεων και των περιθωρίων βελτίωσης που εμφανίζει η δομή και η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και του γεγονότος ότι δεν βγαίνουν συχνά στη διεθνή αγορά αντίστοιχοι διαγωνισμοί. Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, επισημαίνοντας πάντως ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί μη πώληση στην περίπτωση που το τίμημα κυμανθεί από ένα ύψος και κάτω. Αυτό φέρεται να έχει γίνει καθαρό και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να το συνεκτιμήσουν για το προσφερόμενο τίμημα, αφού ο διαγωνισμός δεν προβλέπει δυνατότητα βελτίωσης.

Το ισχυρό ενδιαφέρον τεσσάρων επενδυτών επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι έχουν αιτηθεί ραντεβού με τη ΡΑΕ για να ενημερωθούν για διάφορα ρυθμιστικά θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ. Ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, χθες ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες ρυθμιστικές αποφάσεις. 

Η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021-2024. Το έσοδο ξεκινάει από τα 771 εκατ. ευρώ για το 2021 και κλιμακώνεται σταδιακά όσο ολοκληρώνονται οι νέες προσλήψεις που έχει δρομολογήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, στα 774 εκατ. το 2022, στα 776 εκατ. το 2023 και φτάνει στα 798 εκατ. το 2024. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΡΑΕ δεν αναγνώρισε ως κόστος της περιουσιακής βάσης του ΔΕΔΔΗΕ τα μπόνους στελεχών ύψους 1 εκατ. ευρώ και εργαζομένων ύψους 6 εκατ. ευρώ. Τα μπόνους των εργαζομένων, που εμφανίζονταν ως «τροφείο» περί τα 1.000 ευρώ το άτομο, δεν υποστηρίζονταν νομικά, σύμφωνα με την άποψη της ΡΑΕ, ενώ το σκεπτικό της για τα μπόνους των στελεχών είναι ότι δεν μπορεί να πληρώνονται από τους καταναλωτές.

Τις τελευταίες εξουσιοδοτήσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για διαδικαστικά θέματα που συνδέονται με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης ενέκρινε χθες, εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Το Δ.Σ. ενέκρινε επίσης ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζομένους σε λιγνιτικές μονάδες. Το πρόγραμμα αφορά δυνητικά 1.200 εργαζομένους άνω των 51 ετών. Δεν είναι οριζόντιο όπως τα δύο προηγούμενα, αλλά θέτει κριτήρια, όπως οικογενειακή κατάσταση, εξαγοράσιμα ένσημα κ.ά., ενώ προσφέρει και πρόσθετο μπόνους για όσους δηλώσουν συμμετοχή μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή