Τράπεζες: Θετική έκπληξη οι επιδόσεις τους στα stress tests

Τράπεζες: Θετική έκπληξη οι επιδόσεις τους στα stress tests

Απολύτως ικανοποιημένοι με την κεφαλαιακή τους θέση οι ξένοι οίκοι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική έκπληξη, η οποία εκμηδενίζει τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν σχετικά με την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, ανοίγοντας τoν δρόμο προς την ομαλοποίησή τους και ενισχύοντας έτσι το επενδυτικό τους αφήγημα, χαρακτηρίζουν οι διεθνείς οίκοι τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη και υπό το δυσμενές σενάριο το οποίο είναι ακραίο και δεν έχει λάβει υπόψη τις κεφαλαιακές δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο κλάδος το τρέχον έτος –καθώς λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του τέλους του 2020–, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται πιο ανθεκτικές από αρκετές ευρωπαϊκές και ακόμη από «κολοσσούς», όπως η Deutsche Bank, η Société Générale και η Sabadell.

Πιο αναλυτικά, η BNP Paribas σε σχόλιό της τονίζει ότι τα stress tests της ΕΚΤ έκρυβαν μια θετική έκπληξη από την Ελλάδα, με την pro forma κεφαλαιακή τους θέση να είναι ισχυρή. Oπως αναφέρει, υπό το δυσμενές σενάριο ο δείκτης CET1, με πλήρη εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων (fully loaded), ανέρχεται στα τέλη του 2023 στο 8,3% για την Alpha Bank, στο 7,6% για τη Eurobank, στο 6,4% για την Εθνική και στο 6,5% για την Πειραιώς. 
Παράλληλα αναφέρει πως εάν ληφθούν υπόψη οι κεφαλαιακές δράσεις που έχουν ληφθεί εντός του 2021, τότε οι δείκτες «ανεβαίνουν» στο 10,2% για την Alpha, στο 9,4% για την Εθνική και στο 10% για την Πειραιώς. Oπως τονίζει, η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει μικρή μείωση στον δείκτη CET1 της τάξης του 4,8% μόνο στο δυσμενές σενάριο και στα τέλη της τριετής περιόδου «στρεσαρίσματος», δηλαδή το 2023, ενώ η μείωση στη Eurobank είναι της τάξης του 4,4%, της Εθνικής 6,4% και της Alpha 6,3%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο δείκτης CET1 (fully loaded) του κλάδου ανέρχεται στο 12,675% κατά μέσον όρο το 2020 και στα τέλη του 2023 αυξάνεται στο 15,675%, υπό το βασικό σενάριο.

Από την πλευρά της η Axia Research τόνισε ότι τα αποτελέσματα των stress tests, ειδικά όταν εξετάζονται τα pro forma μεγέθη, επιβεβαιώνουν ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής και ότι μπορούν πλέον να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εκτέλεση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Παράλληλα δείχνουν ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αντιμετωπίσει τρία χρόνια ισχυρού μακροοικονομικού σοκ, χωρίς να υπάρξει απαραίτητα ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια.

Παρότι δεν αναμένονταν μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι ενθαρρυντικά και, κατά την άποψή της, στέλνουν το σήμα ότι ο κλάδος βαδίζει προς την ομαλοποίησή του. 

Ενώ σε αναφερόμενη βάση ο fully loaded δείκτης CET1 των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το 2023 σημείωσε μείωση κατά μέσον όρο της τάξης των 610 μονάδων βάσης στο 7,2%, σε pro forma βάση (λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες και τις επερχόμενες ενέργειες κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κ.ά.) η μέση μείωση ανήλθε στο 4%, με τον fully loaded δείκτη CET1 στο 9,3%. 
Αυτό ουσιαστικά εκμηδενίζει τις ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές τους θέσεις και επιτρέπει έτσι στον κλάδο να συνεχίσει την εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων RoTE στο 10% μετά την «εκκαθάριση» των ισολογισμών, με τους δείκτες NPE να υποχωρούν κάτω του 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή