ΕΝΦΙΑ: «Παράθυρο» για νέα μείωση κατά 8% το 2022

ΕΝΦΙΑ: «Παράθυρο» για νέα μείωση κατά 8% το 2022

Mειωμένα κατά 101 εκατ. ευρώ  ή 0,4% ήταν τα φορολογικά έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mειωμένα κατά 101 εκατ. ευρώ ή 0,4% ήταν τα φορολογικά έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ωστόσο, ήταν αυξημένα κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου, από 22,6 δισ. ευρώ σε 24,4 δισ. ευρώ.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα», χωρίς νέα lockdowns, όπως ελπίζει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα σημάδια για υψηλότερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (3,6%), συντηρούν τις προσδοκίες για θετική πορεία των εσόδων και επιτρέπουν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες φοροελαφρύνσεις από το 2022. Ετσι χθες, μιλώντας στο Open, είπε ότι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες παραμένει στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και θα εξετασθεί για το 2022. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί τον Νοέμβριο, είπε, όταν η κυβέρνηση θα έχει εικόνα της άσκησης που ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει συνολική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, αλλά οι στρεβλώσεις των προηγούμενων χρόνων θα αντιμετωπισθούν και πως παραμένει η εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% – «είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Γενικότερα, το ενδεχόμενο νέων μειώσεων φόρων και εισφορών, είπε, θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων. Σαφέστερη εικόνα θα υπάρξει, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. «Εχουμε καλή εικόνα στα έσοδα, συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι», είπε. «Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021. Οταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε θα έχουμε εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και εικόνα –που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ– για τις δυνατότητες να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

Τα οριστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν άλλαξαν την εικόνα ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα: το πρωτογενές έλλειμμα το 7μηνο ήταν 9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 9,6 δισ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έναντι ελλείμματος 7,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020.
Από τα φορολογικά έσοδα αξίζει να σημειωθεί η αύξηση που σημείωσαν αυτά του ΦΠΑ, ειδικά τον Ιούλιο (κατά 92 εκατ. το 7μηνο, εκ των οποίων 50 εκατ. τον Ιούλιο), ένδειξη –προφανώς– της αύξησης της κατανάλωσης. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν αυξημένος (κατά 69 εκατ. ευρώ το 7μηνο), αλλά αυτός των νομικών προσώπων ήταν μειωμένος (κατά 163 εκατ. ευρώ το 7μηνο).

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 651 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, καθώς τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση μιας πληρωμής από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή