Ένδυση και υπόδηση οι κερδισμένες των θερινών εκπτώσεων

Ένδυση και υπόδηση οι κερδισμένες των θερινών εκπτώσεων

Στην Αττική, το 51,6% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση τζίρου. Αυξημένες οι πωλήσεις σε τουριστικές περιοχές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτωχός είναι ο απολογισμός των φετινών θερινών εκπτώσεων, καθώς –παρά το γεγονός ότι αυτές διήρκεσαν μία εβδομάδα περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια– η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων κατέγραψε τζίρο χαμηλότερο από αυτόν των θερινών εκπτώσεων του 2020. Αν και οι επιχειρήσεις που σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με όσες είχαν σημειώσει μείωση του τζίρου το 2020 έναντι του 2019, σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να έχει επανέλθει το λιανεμπόριο στα προ πανδημίας επίπεδα. Βεβαίως υπάρχουν και διαφοροποιήσεις από κλάδο σε κλάδο και από περιοχή σε περιοχή, με την ένδυση – υπόδηση να είναι οι πιο ωφελημένες από τις θερινές εκπτώσεις και τις εμπορικές επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών να εμφανίζουν θετικότερη εικόνα από αυτή των επιχειρήσεων της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ), το 34% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι κατά τις φετινές θερινές εκπτώσεις σημείωσε καλύτερες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, το 44% δήλωσε ότι ο τζίρος του ήταν μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 το 81% των επιχειρήσεων είχε δηλώσει ότι είχε μειωμένο τζίρο σε σύγκριση με τις θερινές εκπτώσεις του 2019 και μόλις το 2% καλύτερο.

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που αυξήθηκε ο τζίρος, η αύξηση ήταν σχετικά μικρή. Το 34% αυτών που σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις φέτος κατέγραψε αύξηση  πωλήσεων από 1% έως 10%, ενώ ένα 29% από 11% έως 20%. Μείωση 11% έως 20% των πωλήσεων κατέγραψε το 35% των επιχειρήσεων (αυτών που δήλωσαν ότι υποχώρησε φέτος ο τζίρος τους). Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι για πάνω από το 50% των εμπόρων διαψεύστηκαν οι προσδοκίες, καθώς οι πωλήσεις που σημείωσαν ήταν χειρότερες από αυτές που ανέμεναν.

Καλύτερα σε σύγκριση με πέρυσι διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις στα εμπορικά καταστήματα της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου (το 56% δήλωσε βελτίωση του τζίρου), καθώς και στη Βόρεια Ελλάδα (39,6% δήλωσε αύξηση τζίρου), κάτι που συνδέεται με την αυξημένη τουριστική κίνηση στις περιοχές αυτές. Αντιθέτως, στην Αττική το 51,6% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση τζίρου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Γιώργου Μπάλτα, το 34,8% των εμπόρων δήλωσε μεν ότι φέτος κατέγραψε μεγαλύτερο τζίρο σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο του 2020, αλλά σχεδόν 8 στους 10 (79,1%) δήλωσαν ότι ο τζίρος φέτος ήταν χειρότερος από αυτόν των θερινών εκπτώσεων του 2019, προ πανδημίας δηλαδή. Ιδιο τζίρο σε σύγκριση με τις θερινές εκπτώσεις του 2020 κατέγραψε το 30,3% των εμπορικών επιχειρήσεων στην Αθήνα και χειρότερο σε σχέση με πέρυσι το 33,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή