ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέβασε ταχύτητα η κίνηση στα αεροδρόμια

Ο αριθμός επιβατών στο «Ελ. Βενιζέλος» ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020

Ανέβασε ταχύτητα η κίνηση στα αεροδρόμια

Τα επίπεδα του 2020 ξεπέρασε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου της φετινής χρονιάς, οπότε διακινήθηκαν συνολικά 6,6 εκατ. επιβάτες. Ο συγκεκριμένος αριθμός παραμένει χαμηλότερος κατά 61,6% σε σχέση με το 2019, γεγονός που σηματοδοτεί ότι παρά τη βαθμιαία βελτίωση λόγω της άρσης των περιορισμών μετακινήσεων από τα μέσα Μαΐου και την περίοδο αιχμής των θερινών διακοπών, θα απαιτηθεί χρόνος ωσότου το χάσμα σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημική κρίση, γεφυρωθεί.   

Με βάση σύγκρισης τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η βελτίωση είναι εμφανέστερη στο εσωτερικό, όπου η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 19,4%, ενώ σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει και η διεθνής επιβατική κίνηση που είναι μειωμένη κατά 35,4%. Συνολικά, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού διακινήθηκαν από το «Ελ. Βενιζέλος» 2,1 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 75,3% σε σχέση με πέρυσι, αλλά μειωμένος κατά 30,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019. 
Κατά το οκτάμηνο της φετινής χρονιάς η συνολική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 6,6 εκατ. επιβάτες, και παρότι ξεπέρασε αυτήν του 2020 (+10,6%), παραμένει χαμηλότερη κατά 61,6%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, οπότε ο τουρισμός εμφάνισε ρεκόρ. Εναντι του οκταμήνου του 2020, ο  συνολικός αριθμός επιβατών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 19%, σε 2,6 εκατ., ενώ αυξήθηκαν και οι διεθνείς επιβάτες κατά 5,7%, σε περίπου 4 εκατ. άτομα. 

Βελτιωμένη εικόνα καταγράφει η επιβατική κίνηση και στα 14 περιφερειακά  αεροδρόμια όπου κατά το φετινό οκτάμηνο ο αριθμός των διακινηθέντων  ταξιδιωτών ξεπέρασε τα επίπεδα του 2020. Υπό την προϋπόθεση ότι το  σενάριο της υποτροπής της πανδημίας τους επόμενους μήνες θα παραμείνει  αποδυναμωμένο, εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα είναι χαμηλότερη κατά 40% κατά τη φετινή  χρονιά σε σχέση  με το 2019. Τον Αύγουστο, στα μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της  χώρας ο συνολικός αριθμός των επιβατών είναι χαμηλότερος κατά 20%  σε σχέση με το 2019, ενώ στη Σαντορίνη αυξήθηκε κατά 6%σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επίσης, σε σχέση με δυο χρονιές πριν, η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 10% έως 15% σε Μύκονο, Χανιά και Κέρκυρα και από 20% έως 30% σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ακτιο,  Κω και Ζάκυνθο. Την υψηλότερη πτώση (-40%) εμφανίζουν η Σκιάθος και η Κεφαλονιά, δυο νησιά με μεγάλη εξάρτηση από τους Βρετανούς τουρίστες.  

Ωστόσο, σε αντίθεση με την επιβατική κίνηση, τον Αύγουστο ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα βρέθηκε πιο κοντά στα επίπεδα του 2019, αγγίζοντας περίπου το 90% των επιδόσεων της προπερασμένης χρονιάς, σύμφωνα με το Eurocontrol. Στη χώρα μας τον περασμένο μήνα οι διεθνείς αφίξεις – αναχωρήσεις πτήσεων ξεπέρασαν το 90%, ενώ αυτές στο εσωτερικό άγγιξαν  ο 90%. Η τάση αυτή καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη όπου, κατά τον Αύγουστο,  ο αριθμός των πτήσεων διαμορφώθηκε  στο 71% των επιπέδων του 2019. Ξεχωρίζουν η Τουρκία όπου οι πτήσεις εσωτερικού τον Ιούλιο  ξεπέρασαν αυτές του 2019 (+101%), ενώ στην Ιταλία η τάση υπήρξε  αντίστοιχη (+107%), αλλά εκδηλώθηκε τον Αύγουστο.