Με ποσόστωση 30% για αιολικά οι νέοι διαγωνισμοί ΑΠΕ

Με ποσόστωση 30% για αιολικά οι νέοι διαγωνισμοί ΑΠΕ

Από το 2022 σε ισχύ το νέο μοντέλο για την πραγματοποίηση των δημοπρασιών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις αρχές του 2022 μετατίθεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρώτη δημοπρασία για νέα έργα ΑΠΕ με το νέο μοντέλο που υπέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς έγκριση στην Κομισιόν. Ο αρχικός προγραμματισμός του ΥΠΕΝ για εκκίνηση του πρώτου διαγωνισμού μέσα στο 2021, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, ακόμη και εάν η Κομισιόν, στην οποία έχει υποβληθεί προς έγκριση το νέο μοντέλο διενέργειας δημοπρασιών για έργα ΑΠΕ, δώσει μέσα στον Σεπτέμβριο το «πράσινο φως», απαιτείται ένα δίμηνο έως την προκήρυξη του διαγωνισμού καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν γνωμοδότηση της ΡΑΕ και έκδοση της σχετικής απόφασης.

Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς για το νέο σχήμα στήριξης έργων ΑΠΕ με ορίζονται το 2024 διαμορφώθηκε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, η έγκριση της οποίας δεν έχει μέχρι σήμερα διασφαλιστεί. Το νέο σχήμα προτείνει την υλοποίηση έξι κοινών διαγωνισμών για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος 2,1 GW, και επιπλέον δημοπράτηση 1 GW για ειδικά έργα, όπως μικρά φωτοβολταϊκά. Προκειμένου μάλιστα να μη μονοπωλήσουν και πάλι τις δημοπρασίες τα φωτοβολταϊκά, όπως συνέβη στην τελευταία δημοπρασία του Mαΐου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προτείνει την υποχρέωση ποσόστωσης 30% για τα αιολικά, και αυτό γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φωτοβολταϊκά λόγω πολύ χαμηλότερου κόστους εξοπλισμού. Η τιμή εκκίνησης της κάθε δημοπρασίας για την εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών θα ορίζεται με υπουργική απόφαση. Το γεγονός, πάντως, ότι η επόμενη δημοπρασία θα διεξαχθεί στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι υψηλές τιμές ναύλων και πρώτων υλών προεξοφλεί τιμές πολύ υψηλότερες από την τελευταία δημοπρασία του Μαΐου, στην οποία η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε στα χαμηλά των 37,6 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για τους επόμενους διαγωνισμούς προετοιμάζεται η ΡΑΕ, παράλληλα με το έργο της αξιολόγησης των χιλιάδων αιτήσεων που υπεβλήθησαν στους προηγούμενους κύκλους (Δεκέμβριος 2020, Φεβρουάριος 2021 και Ιούνιος 2021) για συνολική ισχύ άνω των 60 GW. Προ ημερών δημοσιεύθηκε απόφαση της ΡΑΕ που ενέκρινε δαπάνη για την «Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για έκδοση βεβαιώσεων ΑΠΕ και ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ». Στόχος είναι η ανάπτυξη δύο νέων πληροφοριακών υποσυστημάτων. Το πρώτο θα αφορά την παροχή υπηρεσιών για τη διενέργεια δύο δημοπρασιών, για καθεμία από τις οποίες θα πρέπει να παρέχονται συστήματα εγγραφής εταιρειών και χρηστών στην πλατφόρμα εφαρμογών, εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανάρτησης υποβολής δικαιολογητικών, εκπαιδευτικών δημοπρασιών προς εξοικείωση των χρηστών κ.λπ. Το δεύτερο θα διευκολύνει την ένταξη των παλαιών αδειών παραγωγής και την επικαιροποίηση των βεβαιώσεων και αιτήσεων των κύκλων Σεπτεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019, την παροχή και υποστήριξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής και επεξεργασίας αιτήσεων, την ανανέωση του συστημικού λογισμικού, την υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας και τη φιλοξενία της εφαρμογής σε ασφαλείς υποδομές του αναδόχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή