Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση και υψηλός τζίρος

Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση και υψηλός τζίρος

Το τρίπτυχο Evergrande, Fed και πληθωρισμός πυροδότησε sell-off στις διεθνείς αγορές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη του διεθνούς sell-off βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ταμπλό στη λεωφόρο Αθηνών να «κοκκινίζει» και τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών να στέλνουν τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 890 μονάδες. Το τρίπτυχο Evergrande, Fed και πληθωρισμός πυροδότησε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε όλα τα χρηματιστήρια, δίνοντας έτσι τη διόρθωση για την οποία εδώ και καιρό προειδοποιούσαν πολλοί αναλυτές.

Οι ανησυχίες σχετικά με την κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού της αγοράς ακινήτων, Evergrande, ταρακούνησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια το πρωί στέλνοντας κύματα σοκ και στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Επιπλέον, η άνοδος του πληθωρισμού και των πληθωριστικών προσδοκιών σε συνδυασμό με τη συνεδρίαση της Fed αυτήν την εβδομάδα, όπου οι αγορές περιμένουν να στρώσει το έδαφος για τη σημαντική μείωση του τεράστιου πακέτου στήριξης, τη στιγμή που άλλες 16 κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα επίσης, γέμισε με νευρικότητα τα χρηματιστήρια. Οι επενδυτές ως αποτέλεσμα τράπηκαν σε φυγή από το ρίσκο και στράφηκαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Το ήδη ευάλωτο και ρηχό Χ.Α. δεν είχε, όπως αναμενόταν, τις άμυνες και τις αντοχές να ανακόψει τις πιέσεις, κινούμενο από την αρχή έως τη λήξη τη συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, διαγράφοντας έτσι την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας να ξεφύγει από τις 900 μονάδες. Ετσι, και πάλι, λόγω εισαγόμενων παραγόντων, η ελληνική αγορά δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές εξελίξεις, οι οποίες αυτή τη φορά ήρθαν από τον οίκο DBRS την Παρασκευή το βράδυ, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,27% στις 892,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,71 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,32% στις 2.155,78 μονάδες, ενώ απώλειες 2,73% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, κλείνοντας στις 1.459,27 μονάδες.

Εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, κανένα blue chip δεν έκλεισε στα θετικά ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, με πτώση άνω του 3%, και ακολούθησαν Lamda Development, Βιοχάλκο, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και «Μυτιληναίος» με απώλειες άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,03% στις 555,90 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25/8, με την Alpha Bank να κλείνει στο -4,27%, την Eurobank στο -2,9%, την Εθνική Τράπεζα στο -5,68% και την Τράπεζα Πειραιώς στο 3,32%.

Η νέα αυτή εξέλιξη, το διεθνές sell-off και με ερώτημα να παραμένει η διάρκειά του, επισκιάζει τη βελτίωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και διατηρεί έτσι το πτωτικό ρίσκο για τον Γενικό Δείκτη, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές.

Παράλληλα, βάζει άλλο ένα εμπόδιο στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σύμφωνα με την πλειονότητα των διεθνών αναλυτών αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό επενδυτικό story, με τον οίκο Moody’s να αναβαθμίζει χθες κατά δύο σκαλοπάτια τις αξιολογήσεις και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Το -4% που κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης χθες, ήρθε παρά τα πολύ θετικά σχόλια της Eurobank Equities, η οποία τόνισε πως o κλάδος είναι πλέον έτοιμος να γυρίσει σελίδα, με την εκκαθάριση των ισολογισμών να είναι ορατή, ενώ εκτιμά πως το 2021 αναμένεται να κλείσει με τον συνολικό δείκτη NPE λίγο πάνω από τα μονοψήφια επίπεδα και στο 11,2%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή