Με απώλειες 6,26% έκλεισε ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο

Με απώλειες 6,26% έκλεισε ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο

Στο εννεάμηνο η απόδοση της αγοράς της Αθήνας διαμορφώνεται στο 6,97%

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» έκλεισε ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, η οποία είδε τους πωλητές να πραγματοποιούν μίνι επίθεση μετά το πρώτο τρίωρο, σβήνοντας έτσι τις όποιες ελπίδες για τον παραδοσιακό «καλλωπισμό των αποτιμήσεων» που συνήθως συνοδεύει το «κλείσιμο» εννεαμήνου (όπως και του τριμήνου, του εξαμήνου και του έτους).  Το αποτέλεσμα ήταν το Χ.Α. να περιορίσει έτσι σημαντικά τις συνολικές αποδόσεις του έτους, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται στο 6,97%, καθώς απομακρύνθηκε αυτόν τον μήνα πολύ έντονα από τα υψηλά έτους και τις 929 μονάδες που είχε αγγίξει στα τέλη Αυγούστου.

Αν και η αγορά ξεκίνησε με διστακτικά αλλά θετικά βήματα και τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 870 μονάδες, η αλλαγή κλίματος και τάσης ήρθε γύρω στις 13.30 έπειτα και το αρνητικό «γύρισμα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γεγονός που ενεργοποίησε πωλήσεις στα blue chips, λόγω και του ότι το Χ.Α. αποτελεί, ως γνωστόν, μια ρηχή και ευάλωτη στις εξωτερικές εξελίξεις αγορά. Το θετικό άνοιγμα πάντως στη Wall Street λίγο αργότερα και έως το καμπανάκι της λήξης στη λεωφόρο Αθηνών βοήθησε στον περιορισμό των «ζημιών» στο ταμπλό.

Αδιαμφισβήτητη (αρνητική) πρωταγωνίστρια του Χ.Α. χθες ήταν η μετοχή της Attica Bank, η οποία επανήλθε στη διαπραγμάτευση μετά το reverse split, κλείνοντας με απώλειες 24,38%.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,12% στις 865,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,36 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών να βρίσκεται τις 893 μονάδες, και έτσι το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 850 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,09% στις 2.095,08 μονάδες, ενώ κατά 1,64% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κυρίως λόγω της Attica Bank, κλείνοντας στις 1.386.45 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Aegean με κέρδη άνω του 2%, ενώ στον αντίποδα, απώλειες 3,71% κατέγραψε η Βιοχάλκο και ακολούθησε η «Μυτιληναίος» στο -2,08%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,17% στις 543,53 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,60%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,36%, την Eurobank στο -0,02% και την Alpha Bank στο -0,45%.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 6,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,95%.

Το επόμενο διάστημα κρίνεται δύσκολο για τον Γενικό Δείκτη καθώς εκτός του ότι ο Οκτώβριος, παραδοσιακός μήνας φόβου των αγορών, κουβαλάει αρκετές ανησυχίες για τους επενδυτές διεθνώς (πληθωρισμός, νομισματική πολιτική κτλ.) και βρίσκεται το Χ.Α. με αποδυναμωμένες τις άμυνες, αποτελεί και την αρχή της διαδικασίας του κλεισίματος των «βιβλίων» των ξένων funds για το έτος, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη του Νοεμβρίου, κάτι που σίγουρα επιβαρύνει επιπλέον τις προοπτικές και τις ελπίδες για επιστροφή στην ανοδική τάση και κυρίως για αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Οπως επισημαίνει η Depolas Investment Services, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση του επενδυτικού κλίματος, με τις ανησυχίες και αβεβαιότητες διεθνώς να παραμένουν, και έτσι εκτιμά πως οι αυξημένες διακυμάνσεις θα παραμείνουν για το επόμενο διάστημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή