Διπλή επιδότηση για την ανάσχεση των αυξήσεων στην ενέργεια

Διπλή επιδότηση για την ανάσχεση των αυξήσεων στην ενέργεια

Πώς θα ενισχυθούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου και ρεύματος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιδότηση και της κατανάλωσης του φυσικού αερίου προβλέπει η ρύθμιση για τη χορήγηση επιδότησης του ρεύματος που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αφορά τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε, από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι πέραν των οικιακών καταναλωτών ρεύματος και η οριζόντια επιδότηση των 550.000 οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου για το διάστημα 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινάει η περίοδος της θέρμανσης μέχρι και το τέλος του έτους. 

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι το ύψος της επιδότησης με ένα εύρος από 35-45 ευρώ η μεγαβατώρα, για την κάλυψη του οποίου θα απαιτηθούν ποσά της τάξης των 63-100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία θα καλυφθούν σχεδόν στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, το συνολικό ποσό που έχει ανακοινωθεί για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα, από τα αρχικά 150 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν στο σύνολό τους από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τη σύσταση ειδικού λογαριασμού με την ονομασία Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο θα χρηματοδοτείται με έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Η τροπολογία προβλέπει την επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης της τιμολογηθείσας κατανάλωσης ενέργειας, η οποία πιστώνεται στους λογαριασμούς δικαιούχων (καταναλωτές χαμηλής τάσης) ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τροπολογία αναφέρεται ρητά ότι «περαιτέρω, από τον προαναφερόμενο ειδικό λογαριασμό, μπορεί να παρέχεται επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων (οικιακοί καταναλωτές) ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου». 

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους καταναλωτές, το ύψος της επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα ή ανά θερμική μεγαβατώρα (MWhth) για την περίπτωση του φυσικού αερίου, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, και κάθε άλλο συναφές θέμα θα καθορίζονται με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στην περίπτωση του ρεύματος, πάντως, η ΚΥΑ, όπως διευκρινίζουν στελέχη του ΥΠΕΝ, η επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. 

Το ΥΠΕΝ έχει επίσης ανακοινώσει ότι η περίοδος επιδότησης θα αφορά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Οι εταιρείες-πάροχοι τιμολογούν τον Οκτώβριο τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου και θα πρέπει, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, να αλλάξουν τα πληροφοριακά τους συστήματος για να αναγράφεται με ειδική σήμανση η επιδότηση που αντιστοιχεί σε 9 ευρώ τον μήνα. Οι περισσότεροι προμηθευτές φέρεται να έχουν αναθέσει στις συνεργαζόμενες εταιρείες τις απαιτούμενες αλλαγές προκειμένου να προλάβουν παρότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η προβλεπόμενη ΚΥΑ. Ο υπουργός έχει δεσμευθεί, ωστόσο, έναντι των προμηθευτών ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να τους δοθεί προκαταβολικά η επιδότηση.

Εν αναμονή της εφαρμογής του μέτρου, το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον πράγματι θα καταφέρει να περιορίσει τις αυξήσεις στα επίπεδα των 2-4 ευρώ τον μήνα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά συνεχίζουν να καλπάζουν. Ο λογαριασμός της επιδότησης έλαβε υπόψη του χονδρεμπορική τιμή στα 90-95 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ μεσοσταθμικά τους δύο τελευταίους μήνες κινείται πάνω από τα 120 ευρώ και σήμερα διαμορφώνεται στα 168,01 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτή της γειτονικής Ιταλίας, που έφτασε τα 205,61 ευρώ, και πολύ πιο χαμηλή από τις τιμές στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που διαμορφώνονται στα 216,01 ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή