Συναγερμός στην Ε.Ε. για την ενέργεια

Συναγερμός στην Ε.Ε. για την ενέργεια

Το χθεσινό Eurogroup άνοιξε τον δρόμο για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών Αρχών για τη θωράκιση της ανάκαμψης απέναντι στην απειλή των υψηλών ενεργειακών τιμών σηματοδότησε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Σώματος, Πασκάλ Ντόναχιου, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να παρακολουθήσουν στενά την αύξηση των τιμών ενέργειας, ώστε «να μην υπονομεύσουν την ανάκαμψη και την πράσινη μετάβαση» η οποία «δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης»

Ο κ. Ντόναχιου τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης «επανακάμπτει σθεναρά» παρά την «πρόκληση» της παραλλαγής «Δέλτα» Η κοινή γραμμή μεταξύ των υπουργών, είπε, είναι ότι η αύξηση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας είναι ένα «παροδικό»φαινόμενο, που θα υποχωρήσει το 2022. Ωστόσο, το ενεργειακό σοκ «συνεπάγεται ευρείες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες» σημείωσε, και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Ολοι συνειδητοποιούμε την πρόκληση που αποτελούν οι εξελίξεις στις τιμές ενέργειας, ξέρουμε πώς μπορούν να επηρεάσουν το βιοτικό επίπεδο και την απόδοση των επιχειρήσεων –ειδικά των πιο μικρών–και αναζητούμε τον ρόλο που μπορούμε να παίξουμε για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. Κατατέθηκαν «πολλές διαφορετικές ιδέες»για το ζήτημα κατά τη συνεδρίαση, πρόσθεσε, «αλλά δεν μπήκαμε σε αναλυτική συζήτηση επ αυτών»

Τους υπουργούς ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας ο επικεφαλής της υπηρεσίας της Ε.Ε. για τη Συνεργασία μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER). Το ζήτημα έχει ήδη απασχολήσει τους υπουργούς Ενέργειας και θα συζητηθεί αύριο και στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, στην πιθανή αντίδραση για την άμβλυνση των συνεπειών των υψηλών τιμών εμπλέκονται πολλά διαφορετικά υπουργικά χαρτοφυλάκια. Ολες οι σχετικές διαβουλεύσεις θα έχουν ως σκοπό να διαμορφώσουν το πλαίσιο για τη συζήτηση μεταξύ των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Οκτωβρίου, σημείωσε.

H Κομισιόν επεξεργάζεται μια εργαλειοθήκη μέτρων που θα μπορούν να λάβουν άμεσα τα κράτη-μέλη χωρίς να κινδυνεύουννα παραβιάσουν την ενω-ςσιακή νομοθεσία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια εργαλειοθήκη μέτρων που θα μπορούν να λάβουν άμεσα τα κράτη-μέλη χωρίς να κινδυνεύουν να παραβιάσουν την ενωσιακή νομοθεσία. Η εργαλειοθήκη θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εργάζεται επί ενός δεύτερου πακέτου μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν στην αποτροπή αντίστοιχων κρίσεων στο μέλλον. Το πακέτο αυτό, όπως είπε, θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι αγορές εξακολουθούν να βλέπουν πολύ θετικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης φέτος και το 2022, αλλά πάντα ανησυχούν για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Ανέδειξε το γεγονός ότι δεν καταγράφονται ενισχυτικές επιπτώσεις του αυξημένου πληθωρισμού στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η εκτόξευση των τιμών να επεκταθεί πέρα από το αέριο και το ρεύμα, στο πετρέλαιο και σε άλλα εμπορεύματα. «Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη» ανέφερε.

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, ο κ. Ντόναχιου είπε σε δήλωσή του πριν από τη συνεδρίαση ότι οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τον Νοέμβριο. «Τον Νοέμβριο θα έχουμε μια συζήτηση ουσίας εντός του Eurogroup για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης» ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, σχετικά με την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι οι ελληνικές Αρχές «ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους» ειδικά στη φορολογική και τη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο αυτόν τον μήνα, ειδικά σχετικά με την πρωτοβάθμια υγεία, τη Δικαιοσύνη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου» είπε ο Ιταλός επίτροπος. Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε αυτά τα πεδία «θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της 12ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας» κατέληξε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε κι αυτός για «καλή πρόοδο»στις μεταρρυθμίσεις, κρούοντας διακριτικά το καμπανάκι για τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους (ήταν «απολύτως απαραίτητο»να αυξηθούν, είπε, «αλλά πρέπει να τα παρακολουθήσουμε». Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατοι δείκτες της ελληνικής οικονομίας –ο τουρισμός από τον Ιούλιο και μετά αλλά και τα στοιχεία από τη βιομηχανία–δικαιολογούν την αναβάθμιση της πρόβλεψης για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2021 από την ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή