Ανοδος άνω του 1% έπειτα από αρκετές ημέρες στο Χ.Α.

Ανοδος άνω του 1% έπειτα από αρκετές ημέρες στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,17% και έκλεισε στις 882,10 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρούς ρυθμούς κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας κέρδη άνω του 1% –κάτι που έχει να δει η αγορά αρκετές ημέρες– και αντιδρώντας στη στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος, αν και ο τζίρος σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρεί την επιστροφή των επενδυτών. Ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες «αντιστάθηκαν» στο τεχνολογικό sell-off που προηγήθηκε στη Wall Street κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, το Χ.Α. έδειξε τις… ξεχασμένες ανοδικές του διαθέσεις σημειώνοντας ένα μίνι ράλι λίγο μετά τις 14.30 και λαμβάνοντας σημαντική στήριξη κυρίως από τον ενεργειακό κλάδο. Παράλληλα, στηρίξεις προσέφεραν και αρκετά άλλα blue chips, ενώ στην άνοδο συμμετείχε και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Με αρκετούς διεθνείς οίκους να προβλέπουν μεταβλητότητα αλλά και διορθώσεις προσεχώς στις παγκόσμιες αγορές λόγω και της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει ευάλωτο και αβέβαιο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του αμέσως επόμενου διαστήματος. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό επίπεδο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη παραμένουν οι 900 μονάδες, με στόχο την υπέρβασή τους.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,17% και έκλεισε στις 882,10 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,46 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 2.133,75 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,85% και στις 1.432,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος παραμένει χαμηλός και σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρεί την επιστροφή των επενδυτών, με τα ξένα funds να διατηρούν τη στάση αναμονής.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε ο κλάδος της ενέργειας με ισχυρή άνοδο άνω του 4% να καταγράφουν τα ΕΛΠΕ και να ακολουθούν ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Μυτιληναίος με κέρδη άνω του 3%, ενώ μόνο πέντε τίτλοι έκλεισαν στα αρνητικά, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και «Σαράντης».

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,64% στις 560,25 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,70%, την Eurobank στο +1,46%, την Εθνική στο +1,63% και την Πειραιώς στο +1,94%.

Τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές αλλά και η επενδυτική άπνοια κρατούν το Χ.Α. κάτω από τις 900 μονάδες, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει σε αρρυθμία, οι τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση, ενώ την ίδια ώρα η βεβιασμένη προσπάθεια για μετάπτωση του ενεργειακού μείγματος προς τις ΑΠΕ εκτοξεύει τις τιμές των ρύπων διοξειδίου άνθρακα και αυξάνει το ενεργειακό κόστος.

Ο συνδυασμός του σοκ από την πλευρά της προσφοράς από κοινού με τον επίμονο πληθωρισμό (στο 3,4% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο) συνιστούν ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε στασιμοπληθωρισμό. Ομως, ενόσω οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, οι αγορές δεν ανησυχούν, τονίζει ο αναλυτής.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με εξαιρετικά χαμηλές συναλλακτικές επιδόσεις, με το εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ να επισκιάζει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Την ίδια ώρα, οι θετικές εξελίξεις σε άλλες εταιρείες δεν προκαλούν το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως και η ισχυρή καταγραφή κερδοφορίας των εισηγμένων για το α΄ εξάμηνο του 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή