Απώλειες στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε τράπεζες, blue chips

Απώλειες στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε τράπεζες, blue chips

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,73% και διαμορφώθηκε στις 884,11 μονάδες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην πτώση για το Χρηματιστήριο Αθηνών σε άλλη μία συνεδρίαση δύο όψεων, όπου αυτή τη φορά οι πωλητές επικράτησαν. Αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις, με την υπεροπλία των αγοραστών να τον στέλνει πάνω από τις 895 μονάδες, μετά τις 14.00 το τοπίο άλλαξε με τις πιέσεις και τις (ελεγχόμενες) ρευστοποιήσεις να παίρνουν τη σκυτάλη, με αποτέλεσμα μόλις πέντε τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

Το κλίμα, τόσο εγχωρίως όσο και στο εξωτερικό, παραμένει ευμετάβλητο, οδηγώντας σε αυτές τις εναλλαγές της… διάθεσης των δεικτών, είτε ενδοσυνεδριακά είτε από τη μια μέρα στην άλλη, με την άνοδο να μετατρέπεται σε διόρθωση και το αντίστροφο. Χθες, στο επίκεντρο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας βρέθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, προκαλώντας αρκετή νευρικότητα. Σε αυτό το περιβάλλον, εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν ότι κυρίαρχη στρατηγική είναι η τήρηση στάσης αναμονής ενώ προσθέτουν ότι η αυξημένη μεταβλητότητα οδηγεί πολλές φορές σε ψευδείς διασπάσεις κρίσιμων επιπέδων των δεικτών.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,73% στις 884,11 μονάδες ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 47,62 εκατ. ευρώ.

Η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα –χθες οι συναλλαγές έφθασαν τα 47,62 εκατ.– αποτελεί πηγή έντονου προβληματισμού.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,91% στις 2.135,63 μονάδες, ενώ κατά 0,20% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.416,36 μονάδες.

Από τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ (+1,50%), ΕΧΑΕ (+1,37%), Coca-Cola (-1,19%), ΔΕΗ (+0,97%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+0,35%). Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε η Ελλάκτωρ κλείνοντας στο -10,32% και ακολούθησαν οι Jumbo (-3,15%) και Aegean (-2,50%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,65% κλείνοντας στις 553,23 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -2,73%, την Alpha Bank στο -2,56%, την Eurobank στο -0,77% και την Πειραιώς στο -0,35%.

H διάθεση για αποφυγή ρίσκου κυριαρχεί στις αγορές, το ίδιο κάνει ωστόσο και η μεταβλητότητα, με την αύξηση των τιμών της ενέργειας να δημιουργεί ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον τελικά η άνοδος του πληθωρισμού αποδειχθεί ένα προσωρινό φαινόμενο όπως έχουν εκτιμήσει θεσμοί και κεντρικές τράπεζες, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παράλληλα, οι απόψεις των διεθνών οίκων για το κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ισχυρής διόρθωσης στις αγορές έως το τέλος του έτους, διίστανται, με το Χ.Α. να αναμένεται να ακολουθήσει ωστόσο όποιο και αν είναι το «σήμα» από το εξωτερικό, τη στιγμή που ο «εύκολος» στόχος των 900 μονάδων –όπως τουλάχιστον θεωρούνταν πριν από αρκετές εβδομάδες και εντός του καλοκαιριού όταν σημειώθηκαν και τα υψηλά έτους– να απομακρύνεται ξανά και ξανά, κάθε φορά που ο Γενικός Δείκτης τολμάει να τον… πλησιάσει. Εκτός αυτού, οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση της κινητικότητας στο Χ.Α. και ενεργοποίησης της συναλλακτικής δραστηριότητας μετά το καλοκαίρι δεν υλοποιήθηκαν, με τον ημερήσιο τζίρο να παλεύει γύρω από τα επίπεδα των 40-50 εκατ. ευρώ, θολώνοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές για «ξεκάθαρη» επιστροφή στην ανοδική τάση. Χωρίς τη συμμετοχή του τζίρου και των δεικτοβαρών τίτλων, το θετικό αφήγημα του Χ.Α. θα συνεχίσει να υπάρχει στη θεωρία, αλλά όχι στην πράξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή