Υψηλή ζήτηση για κατοικίες σε προάστια

Υψηλή ζήτηση για κατοικίες σε προάστια

Με αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων μέχρι και 38,3% και μέχρι 25% στις τιμές πώλησης ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021 στην αγορά κατοικίας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων μέχρι και 38,3% και μέχρι 25% στις τιμές πώλησης ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021 στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 7,1%, ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 1,3%, καθώς σε κάποιες περιοχές έγιναν μικρές διορθώσεις μετά την εκτίναξη των ενοικίων τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική, στην περιοχή της Πετρούπολης, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τα 1.923 ευρώ/τ.μ., ενώ στον Χολαργό η αύξηση διαμορφώθηκε σε 23,7%, στα 2.767 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη αύξηση κατά 21,2% σημειώθηκε και στα Βριλήσσια με 21,2% και μέση τιμή 2.666 ευρώ/τ.μ., ενώ αύξηση κατά 23% καταγράφεται και σε πιο προσιτές περιοχές, όπως ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον σε 1.294 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας ηλεκτρονικών αγγελιών, οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης καταγράφονται πλέον σε περιοχές που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας, όπως πχ. τα βόρεια προάστια (Χολαργός και Βριλήσσια) καθώς και τα δυτικά προάστια (Πετρούπολη και Κερατσίνι). Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στα ενοίκια αφορούν κυρίως παραθαλάσσια σημεία και παραθεριστικές περιοχές κοντά στην Αθήνα. Για παράδειγμα, στην Ανάβυσσο παρατηρείται αύξηση των ενοικίων κατά 38,3% σε 8,3 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθεί με αύξηση 26%, σε 7,6 ευρώ/τ.μ., η γειτονική περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας. Στο δε Μοσχάτο, η μέση τιμή έχει εκτιναχθεί κατά 24,4%, σε 9,4 ευρώ/τ.μ.

Πανελλαδικά οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,1% το γ΄ 3μηνο σε σχέση με πέρυσι και τα ενοίκια κατά 1,3%.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών πώλησης παρατηρούνται σε περιοχές έξω από το κέντρο. Για παράδειγμα, στον Βαρδάρη η αύξηση αγγίζει το 32,2%, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται σε 1.461,5 ευρώ/τ.μ., και στην Τριανδρία το 25,7%, στα 1.571 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά τα ενοίκια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο Πανόραμα με 21,4% (6,8 ευρώ/τ.μ.), ενώ έπεται η περιοχή του Αγίου Παύλου, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 7,9 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 18,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Οπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, «η πανδημία δείχνει να έχει αλλάξει μόνιμα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των χρηστών, με τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές να δείχνουν προτίμηση σε μεγαλύτερα ακίνητα εκτός του κεντρικού ιστού των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μας» Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση που παρατηρείται τόσο στις τιμές πώλησης όσο και στις τιμές ενοικίασης αντανακλά τη γενικότερη αύξηση της ζήτησης στο ελληνικό real estate τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους.

Οι αντοχές και οι φόβοι

Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα της ανάκαμψης των τιμών ακόμα και με το ζήτημα της πανδημίας να μην έχει υποχωρήσει πλήρως, καταδεικνύει τόσο τις αντοχές της αγοράς όσο και το μέγεθος των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στα νοικοκυριά λόγω της υποεπένδυσης κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν. Πρόκειται για «ράλι»τα οποία έχουν να παρατηρηθούν στην κτηματαγορά από την περίοδο που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φόβοι ότι μπορεί να ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία θα δημιουργηθεί μια νέα «φούσκα»τιμών στην αγορά κατοικίας.

Οταν έσπασε η προηγούμενη «φούσκα» λόγω της ύφεσης και της κρίσης χρέους, οι τράπεζες βρέθηκαν με κόκκινα στεγαστικά δάνεια ύψους της τάξεως των 45 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή