Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτημε στήριξη από τράπεζες, blue chips

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτημε στήριξη από τράπεζες, blue chips

Ανοδος 0,51% στο Χρηματιστήριο, στα 30,41 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άνοδο επέστρεψε πάλι το ελληνικό Χρηματιστήριο, με το… μπρος – πίσω του Γενικού Δείκτη και την έντονη μεταβλητότητα να συνεχίζονται, χωρίς να μπορεί εν τω μεταξύ να προσεγγίσει και να «σπάσει»τις 900 μονάδες. Πάντως, παρά την επενδυτική άπνοια η οποία επιμένει, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και να βρει στηρίγματα σε επιλεγμένα blue chips.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, τα οποία ξεκίνησαν να ανακοινώνονται στο εξωτερικό, και ειδικά των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street, ώθησαν τις αγορές να αφήσουν στην άκρη για λίγο τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε θετικά εδάφη τους χρηματιστηριακούς δείκτες και παρασύροντας έτσι και το Χ.Α., ενώ η πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα.

Ωστόσο είναι γεγονός πως, όπως έδειξαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, η Fed ξεκινάει πιθανότατα τον Νοέμβριο τη μείωση των αγορών ομολόγων υπό το QE, το γνωστό tapering, κατά 10 δισ. δολ., τη στιγμή που ο πληθωρισμός κλιμακώνεται (στο 5,4% ετησίως τον Σεπτέμβριο), κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές εντείνει το δίλημμα για την ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται πως το ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει στο καθεστώς ομηρίας του, με χαμηλές συναλλαγές και διενέργεια συσσώρευσης κάτω από τις 900 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,51% στις 888,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,41 εκατ. ευρώ. Ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της επικείμενης ΑΜΚ της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση του Γενικού Δείκτη σε μικρό εύρος τιμών, όπως σχολιάζει η Merit Securities. H βραχυπρόθεσμη τάση είναι οριακά πτωτική, με το σημείο στήριξης να παραμένουν οι 850 μονάδες και το σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Θα συνεχιστούν οι χαμηλές συναλλαγές και η διενέργεια συσσώρευσης κάτω από τις 900 μονάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,60% στις 2.148,53 μονάδες, ενώ με οριακή άνοδο 0,06% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.417,34 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo με κέρδη 2,44% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Titan, Aegean και ΕΛΠΕ. Με ελεγχόμενες απώλειες έκλεισαν οκτώ τίτλοι, με τις Βιοχάλκο (-0,90%) και ΑΔΜΗΕ (-0,60%) να σημειώνουν τις μεγαλύτερες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,78%, στις 557,55 μονάδες, χάρη στην υπεραπόδοση της Alpha Bank, η οποία κατέγραψε κέρδη 1,85%, και ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς στο +0,92% και η Eurobank στο +0,35%, ενώ με απώλειες 0,40% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Στο εξωτερικό επικρατούν θετικές διαθέσεις κυρίως στον κλάδο τεχνολογίας, παρότι τα πρακτικά της Fed τοποθέτησαν την αρχή απόσυρσης των αγορών ομολόγων στα μέσα Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, Νίκος Καυκάς. Από την άλλη, ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου (ετήσια βάση) της Κίνας, ο οποίος βρέθηκε στο 10,7%, την υψηλότερη μέτρηση των τελευταίων 25 ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, είναι πιθανές οι ανοδικές εκτονώσεις της αγοράς, αλλά είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα, γεγονός που δεν θα αφήσει και τον Γενικό Δείκτη ανεπηρέαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή