«Ούριος άνεμος» για τις τράπεζες τους επόμενους μήνες

«Ούριος άνεμος» για τις τράπεζες τους επόμενους μήνες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών τραπεζών αναμένουν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων το επόμενο διάστημα, με αρχή την «ετυμηγορία» της S&P αυτήν την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον τραπεζικό κλάδο ως τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία των επόμενων 12-18 μηνών.

Σε παρουσίαση προς τους πελάτες της Aegeon Asset Management, θυγατρικής του ασφαλιστικού κολοσσού Aegon, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 480 δισ. δολαρίων, ο διαχειριστής επενδύσεων του fund, Αλεξάντερ Πελτέσκι, τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν αυτή τη στιγμή το απόλυτο «alpha trade», δηλαδή το «στοίχημα» το οποίο θα ξεπεράσει σε αποδόσεις την ευρύτερη αγορά και θα προσφέρει μεγάλα κέρδη στους επενδυτές.

Σε ένα χρόνo από τώρα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι «καθαρότερο» και πιο κερδοφόρο, σύμφωνα με την Aegon.

Ο fund manager μίλησε για τη «μεγάλη αναγέννηση» των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με σειρά ούριων ανέμων στους επόμενους τουλάχιστον 12-18 μήνες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο, όπως υπογράμμισε, έχει βοηθήσει τον κλάδο να μειώσει τα NPLs με μεγάλη ταχύτητα και ως αποτέλεσμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς– έχουν καταφέρει να μειώσουν κατά 50% το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων μέσα σε 18 μήνες, με τον δείκτη ΝPEs να διαμορφώνεται κοντά στο 20% πλέον και να οδεύει σε μονοψήφια επίπεδα από το 2022 και μετά.

Επίσης, ένας δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας που ενισχύει το επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι θα ανέλθουν στο 45% του ελληνικού ΑΕΠ το διάστημα 2021-2027.

H Aegon αναμένει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι μόνο πολύ «καθαρότερο» σε ένα χρόνo από τώρα, αλλά θα είναι και πιο κερδοφόρο, κάτι που επενδυτικά μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί μέσω τοποθετήσεων στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ένα κύμα αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών στο άμεσο μέλλον και αυτό θα οδηγήσει σε συνεχή συμπίεση των πιστωτικών spreads», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω αναβαθμίσεις αναμένουν την ίδια στιγμή οι αναλυτές και για την Ελλάδα. Οπως σημειώνει ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να δει νέα αναβάθμιση από την S&P την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή