Χρηματιστήριο: Σημαντική άνοδος με ενισχυμένο όγκο συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Σημαντική άνοδος με ενισχυμένο όγκο συναλλαγών

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,02%, στις 908,13 μονάδες, με τζίρο 98,99 εκατ. ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη πάνω από τις 900 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πιο «ζωντανή» ίσως συνεδρίαση του τελευταίου διαστήματος, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές ημέρες η συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίστηκε βελτιωμένη, ενώ η ενεργοποίηση των χαρτοφυλακίων που παρέμεναν σε στάση αναμονής εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν εμφανής.

Με σημαντική ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές, την πλειονότητα των blue chips αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διασπάσει το κρίσιμο αυτό επίπεδο, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η νέα ορμή του Χ.Α. ενισχύει τις πιθανότητες συνέχισης και «εδραίωσης» της ανοδικής τάσης. Το «ξέσπασμα» αυτό της αγοράς ήρθε έπειτα από ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων διεθνών επενδυτικών τραπεζών τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το ίδιο το ελληνικό Χρηματιστήριο, προσφέροντας έτσι έναν σημαντικό καταλύτη για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Και όλα αυτά τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν επιφυλακτικό.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,02% και έκλεισε στις 908,13 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 98,99 εκατ. ευρώ με τη βοήθεια και των πολλών «πακέτων» σε Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,07%, στις 2.199,35 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,67% και στις 1.454,02 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το «ξέσπασμα» της αγοράς ήρθε έπειτα από ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων διεθνών επενδυτικών τραπεζών.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η ΕΧΑΕ στο +3,08% και ακολούθησαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ με κέρδη άνω του 2%, ενώ μόνο δύο τίτλοι έκλεισαν στα αρνητικά, οι TITAN και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,45% στις 588,42 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,01%, τη Eurobank στο +0,29%, την Εθνική στο +3,41% και την Πειραιώς στο +2,47%.

Σημαντική ώθηση στο Χ.Α. προσέφεραν οι HSBC, Goldman Sachs και Citi, δίνοντας νέα ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην οικονομία όσο και στις μετοχές. Η HSBC διεμήνυσε ότι διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές, ενώ εκτιμά ότι το Χ.Α. θα δεχθεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών. Εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 10,2% στο γ΄ τρίμηνο και το 7,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2021 και στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 7,5%. Το 2022 θα κινηθεί στο 5,0%.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs εκτίμησε πως ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα αγγίξει τις 1.000 μονάδες μεσοπρόθεσμα, ένα επίπεδο που αποτελεί «ορόσημο» για το Χ.Α., καθώς έχει να το δει από το 2014.

Παράλληλα, η Citigroup σε νέα έκθεσή της τόνισε πως διατηρεί την πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 8,8% φέτος και τόνισε πως η ώθηση στο ΑΕΠ από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έως το 2026 θα είναι σημαντική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή