Χρηματιστήριο: Τράπεζες, blue chips περιόρισαν τις απώλειες

Χρηματιστήριο: Τράπεζες, blue chips περιόρισαν τις απώλειες

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% και έκλεισε στις 905,53 μονάδες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και την πολύ καλή πορεία από τις αρχές του μήνα, με τους πωλητές να δοκιμάζουν τις άμυνες της αγοράς στις 900 μονάδες. To θετικό ήταν πως ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε αντιστάσεις και κράτησε αυτά τα επίπεδα χάρη στην άμυνα που παρουσίασαν επιλεγμένα blue chips, ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης, με τον τζίρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, οι ταυτόχρονες θετικές αναφορές κορυφαίων επενδυτικών οίκων για το ελληνικό Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία αυτή την εβδομάδα αποτέλεσαν τους καταλύτες για την αποφασιστική διάσπαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με σημαντική συναλλακτική βελτίωση. Παράλληλα, η τεχνική ανάλυση προσδιορίζει τις 915 μονάδες ως το εγγύτερο όριο αντίστασης για το Χ.Α. Αν και η χθεσινή οπισθοχώρηση δεν αλλάζει τη θετική τεχνική εικόνα και μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική έπειτα από την καλή πορεία των τελευταίων ημερών και τη διάσπαση κρίσιμων επιπέδων, ωστόσο είναι σημαντικό το Χ.Α. να διατηρήσει τις άμυνες αλλά και τις διαθέσεις για άνοδο.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,29% στις 905,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,33 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος του να οφείλεται σε πακέτα (κυρίως ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank). Κατά τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πάντως ανοδική, με το σημείο στήριξης να εντοπίζεται στις 900 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 920 μονάδες.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης χαρακτηρίστηκε από την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,31% στις 2.192,46 μονάδες, ενώ κατά 0,08% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.452,91 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή με περιορισμένα κέρδη, ενώ στον αντίποδα, απώλειες 2,16% κατέγραψε η Jumbo και ακολούθησαν οι Coca-Cola, ΔΕΗ ΕΧΑΕ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με απώλειες άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 589,91 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +0,75%, τη Eurobank στο +0,40%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,20% και την Alpha Bank στο -0,17%.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται συνέχιση των θετικών καταλυτών για το Χ.Α. με μπαράζ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, ενώ σήμερα τα βλέμματα της αγοράς είναι ξεκάθαρα στραμμένα στην ετυμηγορία της S&P για την ελληνική οικονομία, η οποία δημοσιεύεται αργά το βράδυ. Μια θετική έκθεση από τον οίκο αναμφίβολα θα αποτελέσει ισχυρό σήμα για την Ελλάδα και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της χώρας μας στα νέα δεδομένα της ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Οι αντιστάσεις και γενικότερα το μομέντουμ που έχει αποκτήσει ο τραπεζικός δείκτης τις τελευταίες ημέρες, σίγουρα αποτελούν σημαντικό καταλύτη για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α. όπως σχολιάζει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Ο τραπεζικός δείκτης, αλλά και δεικτοβαρείς εισηγμένες, όπως ΟΤΕ, Coca-Cola και Jumbo είναι εκείνες που ενδέχεται να πρωταγωνιστήσουν ώστε να κατοχυρωθούν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ήτοι οι 930 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή