Συνάντηση ναυτιλιακών με 12 startups

Συνάντηση ναυτιλιακών με 12 startups

Οι νέες τεχνολογίες του κλάδου της ναυτιλίας βρέθηκαν αυτή τη φορά στο επίκεντρο της πέμπτης θεματικής εκδήλωσης Innovation Ready που διοργάνωσε ο τομέας καινοτομίας του ΣΕΒ την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες τεχνολογίες του κλάδου της ναυτιλίας βρέθηκαν αυτή τη φορά στο επίκεντρο της πέμπτης θεματικής εκδήλωσης Innovation Ready που διοργάνωσε ο τομέας καινοτομίας του ΣΕΒ την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου. O ΣΕΒ διοργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση –«H ναυτιλία μπροστά στην ευκαιρία του Maritime 4.0»– σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου με νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας. Εκπρόσωποι της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων διαφόρων παραγωγικών κλάδων καθώς και μέλη της κοινότητας των Innovative Greeks ενημερώθηκαν για τις πατέντες αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Σημειώνεται μάλιστα ότι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και σε κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, προκειμένου με τις νέες τεχνολογίες ο κλάδος να επιτύχει τη σταδιακή απεξάρτησή του από τον άνθρακα.

Στο πλαίσιο της πέμπτης θεματικής εκδήλωσης Innovation Ready που διοργάνωσε ο τομέας καινοτομίας του ΣΕΒ.

Ανάμεσα στις νεοφυείς εταιρείες που συμμετείχαν είναι η BunkeringAtSea, η οποία παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής διαμεσολάβησης σε πραγματικό χρόνο για την προμήθεια ναυτιλιακών καυσίμων, διευκολύνοντας μέσω της πλατφόρμας της τις εταιρείες του χώρου της ναυτιλίας παγκοσμίως να κλείσουν συμφωνίες για τον ανεφοδιασμό των πλοίων τους στα διάφορα λιμάνια. Επίσης η DeepSea Technologies, η οποία προσφάτως εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση 5 εκατ. και ειδικεύεται στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων. Αποστολή της είναι να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το αποτύπωμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Συμμετείχαν ακόμη οι Harbor Lab, Metis Cyberspace Technology, Nereus Digital Bunkers και η People, η οποία έχει κατασκευάσει ένα έξυπνο container διασφαλίζοντας τη διασύνδεση εμπορευματοκιβωτίων μέσω συσκευών ΙοΤ για τις μεταφορές ξηρού φορτίου, καθώς και οι ProcureShip, Propulsion Analytics, Shipreality, Syndeseas Integrated Solutions, The Signal Group και Vesseljoin.

Οι 12 νεοφυείς επιχειρήσεις περιέγραψαν τις συνεργασίες που αναζητούν με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και τις βιομηχανίες, στις οποίες απευθύνονται για πιλοτικές εφαρμογές. Ο Ιωάννης Μαρτίνος, CEO της The Signal Group και μέλος της επιτροπής καινοτομίας του ΣΕΒ, επισήμανε πως «η ναυτιλία έχει μπει δυναμικά στην πορεία της ψηφιοποίησης και οι νέες τεχνολογίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής αγοράς. Η Ελλάδα ως παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος και με ένα ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών τεχνολογιών θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο». Μάλιστα πρόσθεσε πως «παρατηρούμε ήδη πολλές νεοφυείς εταιρείες να αναπτύσσονται στην Ελλάδα στον ναυτιλιακό τομέα». Η Μάγκυ Αθανασιάδη, διευθύντρια καινοτομίας του ΣΕΒ, μιλώντας για την αξία των νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως «η ναυτιλιακή βιομηχανία ανέκαθεν ανταποκρινόταν απλώς στη ζήτηση χωρίς να μπαίνει στη λογική πρόβλεψης της ζήτησης και προσαρμογής των διαδικασιών και των προμηθειών της με βάση την πρόβλεψη αυτή. Αυτή η προσέγγιση είναι πλέον ξεπερασμένη και μπορεί να κοστίσει ακριβά σε μια ναυτιλιακή εταιρεία. Η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αποκτά τεράστια σημασία, βελτιστοποιώντας την επιχειρησιακή λειτουργία αλλά και τις συναλλαγές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Διασφαλίζεται έτσι αύξηση της αποδοτικότητας του πλοίου, μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας, μεγαλύτερη αξιοπιστία και ασφάλεια ταξιδιού».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή