Χρηματιστήριο: Χάθηκε σχεδόν μία συνεδρίαση λόγω τεχνικών προβλημάτων

Χρηματιστήριο: Χάθηκε σχεδόν μία συνεδρίαση λόγω τεχνικών προβλημάτων

Διήρκεσε μόλις 2 ώρες. Επλήγη η αξιοπιστία του Χ.Α., λένε παράγοντες της αγοράς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση πέντε ωρών λόγω μεγάλων τεχνικών προβλημάτων ξεκίνησε η χθεσινή, επεισοδιακή και αρνητική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα προβλήματα αφορούσαν στην αδυναμία μετάδοσης των δεδομένων από την ΕΧΑΕ προς τους παρόχους, τα οποία και προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναβάθμισης του συστήματος συναλλαγών. Ετσι, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 15.30 και λίγο πριν από το άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, ενώ, όπως αποφασίστηκε, δεν δόθηκε παράταση στη διάρκεια συναλλαγών, με αποτέλεσμα να διαρκέσουν μόλις δύο ώρες, με ό,τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για την εικόνα της ελληνικής αγοράς προς τους επενδυτές – τη στιγμή μάλιστα που βασικός στόχος είναι η προσέλκυση εισροών και μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, πείθοντας τους επενδυτές για το ισχυρό ελληνικό story.

Να σημειωθεί πως η δυσλειτουργία αυτή της αγοράς συνέπεσε με την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Capital Product Partners.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήρισαν αυτή την εμπλοκή στο Χ.Α. ως πρωτοφανή σε επίπεδο διεθνών αγορών, η οποία προφανώς «χτυπά» την αξιοπιστία της. Στο παρελθόν υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα κατά καιρούς, η αποκατάστασή τους ωστόσο δεν κόστιζε μία ολόκληρη σχεδόν συνεδρίαση.

Οσον αφορά την πορεία της αγοράς, όπως και αναμενόταν, ο πραγματικός τζίρος ήταν ισχνός, καθώς η πλειονότητα αφορούσε το πακέτο 44 εκατ. μετοχών της Eurobank, αξίας 40,4 εκατ. ευρώ (δηλ. το 82% του τζίρου), ενώ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στα αρνητικά, με τις στηρίξεις να είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,43%, στις 901,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,69 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,43%, ενώ ο τζίρος ήταν στα 57,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,67%, στις 2.177,63 μονάδες, ενώ κατά 0,44% υποχώρησε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.456,66 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο έξι τίτλοι, με τις TΙΤΑΝ (+1,06%) και ΟΤΕ (+0,94%) να ξεχωρίζουν, ενώ πτώση 3,03% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και ακολούθησε με απώλειες 2% η ΔΕΗ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,67%, στις 586,40 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνουν αμετάβλητες στα 2,7 ευρώ και 1,4870 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ απώλειες 0,59% σημείωσε η Eurobank και η Alpha Bank έκλεισε στο -1,41%.

Προσπερνώντας τα τεχνικά… παρατράγουδα, η σιγή της S&P την Παρασκευή, η οποία δεν δημοσίευσε την προγραμματισμένη έκθεσή της για την Ελλάδα, δεν μεταφράζεται ως αρνητική, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας έκτακτης αξιολόγησης. Η Citi σχολίασε αυτή την εξέλιξη επισημαίνοντας πως η ίδια δεν ανέμενε κάποια αναβάθμιση. Κατά την αξιολόγηση του Απριλίου, όπως σημείωσε, όταν αναβάθμισε την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, ο οίκος τόνισε πως η περαιτέρω αναβάθμιση θα έρθει εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν παράλληλα με μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις. Κατά την άποψη της αμερικανικής τράπεζας, η S&P χρειάζεται να δει περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την απόφαση της ΕΚΤ για συνέχιση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στο QE μετά το τέλος του PEPP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή