Χρηματιστήριο: Ήπια κέρδη με στήριξη από επιλεγμένα blue chips

Χρηματιστήριο: Ήπια κέρδη με στήριξη από επιλεγμένα blue chips

Ο Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 906,57 μονάδες, στα 51,51 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετές διακυμάνσεις, χαμηλές συναλλαγές αλλά και ήπια κέρδη κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να έχουν την υπεροπλία στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και ειδικά προς το τέλος, διατηρώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Οι εγχώριοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο διατηρούν την αισιοδοξία τους για ένα ισχυρό φίνις στα τέλη του έτους.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν χθες τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου όσο και η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, και εφόσον το Χ.Α. θα είναι κλειστό σήμερα, ήταν λογικό να τηρηθεί στάση αναμονής, με τον τζίρο να είναι περιορισμένος.

Πάντως, για μια ακόμη συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές απέδειξαν πως έχουν αλλάξει μομέντουμ και κοιτούν υψηλότερα, έστω και με μικρά βήματα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι σύντομα θα μπορέσουν να κλείσουν την ψαλίδα των αποτιμήσεων έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Εκτός από τον τραπεζικό, ο Γενικός Δείκτης βρήκε στηρίξεις και σε επιλεγμένα blue chips και κυρίως στη ΔΕΗ, καταφέρνοντας έτσι να διαφοροποιήσει την εικόνα του από το ήπια αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ετσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 906,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,51 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 2.194,14 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,22%, κλείνοντας στις 1.466,72 μονάδες.

H μεταβλητότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για ένα ισχυρό φίνις στα τέλη του έτους.

Ηπια ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 0,28% στις 580 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υπεραποδίδει στο +1,04%, τη Eurobank να κλείνει στο 0,57%, την Alpha Bank να κλείνει σταθεροποιητικά στο 1,1080 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ με κέρδη 3,41% και ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ στο +2,17%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Coca-Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΕΥΔΑΠ, και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 2% δέχθηκε η Ελλάκτωρ και ακολούθησε η ΓΕΚ Τέρνα στο -1,21%.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει δείξει ακόμα τις πραγματικές του προθέσεις, εκτιμάει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance και επισημαίνει ότι οι μετοχές με τις καλύτερες αποδόσεις στο έτος συνήθως είναι αυτές που υπεραποδίδουν προς το τέλος του χρόνου, μετά τη φθινοπωρινή διόρθωση.

Τα στοιχεία από την οικονομία είναι υποστηρικτικά για το Χ.Α., όπως σημειώνει ο αναλυτής, τονίζοντας πως ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν, μια και μετά και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όλα δείχνουν ότι μπορεί να πάει πολύ καλύτερα.

Στο τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης έχει σχηματίσει κοντινή στήριξη και επιθετική τάση στις 898 μονάδες, όπου μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση στις 890. Αντίστοιχα, μια κατοχύρωση των 913 μονάδων μπορεί να δώσει ώθηση στις 930 μονάδες, ενώ στη μεγάλη εικόνα οι 960 και συνέχεια οι 1.010 μονάδες είναι επόμενοι στόχοι.

Μπορεί να μην ήρθαν νέα από τον οίκο S&P, παρ’ όλα αυτά μπροστά μας είναι δεδομένο ότι οι αναβαθμίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης. Μένει να τελειώσει η ΑΜΚ της ΔΕΗ που σίγουρα επηρεάζει την αγορά, μια και τραβάει σημαντική ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή