Τον Νοέμβριο οι συμβάσεις ΥΠΟΙΚ – τραπεζών για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον Νοέμβριο οι συμβάσεις ΥΠΟΙΚ – τραπεζών για το Ταμείο Ανάκαμψης

To δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμούν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμούν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Αμέσως μετά, συμπληρώνουν, θα αρχίσει η επίσημη υποβολή επενδυτικών προτάσεων για δανειοδότηση. Στο μεταξύ, όμως, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία με τους πελάτες τους που πληρούν τα κριτήρια, προσθέτουν. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανταποκρίθηκαν τελικά άμεσα, στο σύνολό τους, και υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στα δάνεια. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τώρα να δουν αν θα ανταποκριθούν και κάποιες μη συστημικές, κυρίως συνεταιριστικές, όπως αναφέρουν. Εκτός από τις ελληνικές τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει σύμβαση για δανειοδότηση επενδύσεων 5 δισ. και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα ανάλογη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Αμέσως μετά θα αρχίσει η επίσημη υποβολή επενδυτικών προτάσεων για δανειοδότηση.

Συνολικά, όπως είπε πρόσφατα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, από τα 12,8 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 500 εκατ. θα διοχετευθούν μέσω του Invest-EU, άλλα 500 εκατ. θα διατεθούν σε startups μέσω του ΤΑΝΕΟ και 11,8 δισ. για επενδύσεις που ανταποκρίνονται σε ένα τουλάχιστον από τα εξής πέντε κριτήρια: πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, έρευνα και ανάπτυξη, εξωστρέφεια και επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Το ενδιαφέρον για τα δάνεια, που προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 30 δισ., αναμένεται έντονο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών. Κι αυτό είναι λογικό, αφού το επιτόκιο του δανείου φτάνει αυτή τη στιγμή μόλις στο 0,35%. Οπως είναι γνωστό, τουλάχιστον το 20% της επένδυσης πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο, έως 50%, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Σκυλακάκης δεσμεύθηκε ότι η διαδικασία δεν θα είναι γραφειοκρατική. Αυτή προβλέπει αξιολόγησή τους από αξιολογητή που θα εγγραφεί σε σχετικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών και έγκριση του δανείου από την τράπεζα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να υποβάλει τις επόμενες μέρες και το αίτημα για την πρώτη δόση του Ταμείου, μετά την προκαταβολή. Υπολογίζεται ότι αυτή θα φτάσει τα 3,5 δισ. Ετσι, συνολικά οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν τα 7,5 δισ. Ωστόσο, η δόση δεν αναμένεται πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή