Υδροδότηση Αττικής: Ξεκινά ο διαγωνισμός για το εξωτερικό δίκτυο

Υδροδότηση Αττικής: Ξεκινά ο διαγωνισμός για το εξωτερικό δίκτυο

Διαγωνισμό με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Εύηνο, τον Μόρνο, την Υλίκη και τον Μαραθώνα στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμό με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Εύηνο, τον Μόρνο, την Υλίκη και τον Μαραθώνα στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών. Σε πρώτη φάση δεν διευκρινίζεται το ακριβές τεχνικό αντικείμενο, ωστόσο θα περιλαμβάνει σημαντικό κατασκευαστικό έργο και τη λειτουργία όλου του δικτύου για 20 χρόνια. Το έργο, προϋπολογισμού 291 εκατ. ευρώ, αναμένεται να διεκδικήσει και η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., η οποία μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Από το 1999, όταν η ΕΥΔΑΠ διαχωρίστηκε σε δύο «κομμάτια», η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανέλαβε το «εσωτερικό» υδροδοτικό δίκτυο της Αττικής (ξεκινά από τα διυλιστήρια νερού), ενώ η «υποδομή», δηλαδή οι ταμιευτήρες νερού Μόρνου, Ευήνου, Υλίκης και Μαραθώνα, τα δίκτυα μεταφοράς του νερού στην Αθήνα και τα κατά τόπους αντλιοστάσια, έμεινε στο Δημόσιο, στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Τη συντήρηση της υποδομής αυτής είχε αναλάβει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., με βάση 20ετή σύμβαση που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, με το κόστος να υπολογίζεται τα τελευταία χρόνια σε περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το έργο, προϋπολογισμού 291 εκατ. ευρώ, αναμένεται να διεκδικήσει και η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Η σύμβαση του 1999 προέβλεπε ότι έως το 2005 το κόστος του αδιύλιστου νερού που έδινε η ΕΥΔΑΠ Παγίων στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. θα συμψηφιζόταν με το κόστος των εργασιών συντήρησης. Το 2005 η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε έως το 2013. Ομως οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Το 2013, υπό την πίεση της τρόικας (ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, η οποία τελικά ακυρώθηκε), έκλεισαν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες έως τότε, η διαφωνία όμως εξακολουθούσε να υφίσταται. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υποδομών, δεν υφίσταται κανένας έλεγχος για το κόστος και την ποιότητα των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιεί στο εξωτερικό δίκτυο (τις οποίες στελέχη του υπουργείου χαρακτηρίζουν «αναιτιολόγητα ακριβές»). Το επιχείρημα αυτό απορρίπτεται από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ, που υποστηρίζει ότι η λειτουργία της είναι διαφανής και ελέγχεται τακτικά.

Το υπουργείο Υποδομών, πάντως, εδώ και δύο χρόνια είχε αποφασίσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, πραγματοποιώντας διαγωνισμό για τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου. Ο διαγωνισμός αυτός προκηρύχθηκε από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή πριν από λίγες ημέρες και μάλιστα θα μπορεί να τον διεκδικήσει και η ΕΥΔΑΠ, μετά την αλλαγή του καταστατικού της το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της α΄ φάσης του έργου, ο ανάδοχος θα κληθεί να διασφαλίσει τη βέλτιστη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου για 20 έτη, τον εκσυγχρονισμό του, τη δημιουργία κέντρου λειτουργίας με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και να ενισχύσει την ασφάλειά του έναντι πιθανών δολιοφθορών (μεγάλο μέρος των 495 χλμ. μεταφοράς νερού είναι ανοιχτός αγωγός). Στο έργο θα υπάρχει σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στη β΄ φάση του διαγωνισμού. Η εκτίμηση του κόστους έγινε αρχικά μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, με τη βοήθεια εξωτερικών τεχνικών συμβούλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή