Χρηματιστήριο: Έκλεισε πάνω από τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Έκλεισε πάνω από τις 900 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,79% και διαμορφώθηκε στις 905,16 μονάδες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδική αντίδραση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους της Παρασκευής, αν και ο τζίρος δεν κινήθηκε σε αυξημένα επίπεδα. Πάντως, συμμετοχή στο «ριμπάουντ» της αγοράς είχε το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, ένα σημαντικό «σήμα» που δείχνει ότι η άνοδος δεν οφείλεται σε επιτελικές κινήσεις των επενδυτών, αλλά σε μια γενικότερη διάθεση για τοποθετήσεις, ενώ στήριξη δόθηκε και από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης, αν και έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας, εμφάνισε σημαντικές άμυνες, διεκδίκησε και τελικά κέρδισε και πάλι το «ψυχολογικό» επίπεδο των 900 μονάδων, τις οποίες είχε χάσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, «βλέποντας» ξεκάθαρα το σημαντικό σημείο στήριξης των 913 μονάδων. Ολα τα βλέμματα της αγοράς είναι πλέον στραμμένα στο εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τον πήχυ των προσδοκιών να έχει τοποθετηθεί ψηλά σε σχέση με την έκβασή του, όπως σχολιάζουν και παράγοντες της αγοράς.

Ετσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 905,16 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 910,41, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,06 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος για ακόμα μία συνεδρίαση, στα 57,06 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,77% στις 2.187,87 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,53%, κλείνοντας στις 1.468,93 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 1,47% στις 589,82 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +2,94%, την Alpha Bank στο +1,05%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,74% και την Τράπεζα Πειραιώς σταθεροποιητικά στο 1,47 ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η Lamda Development στο +3,03% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ πτωτικά έκλεισαν μόνο οκτώ τίτλοι, με πιέσεις άνω του 1% να δέχονται οι Jumbo και ΔΕΗ.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι σημαντική για την αγορά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μια και τελειώνει ο «βραχνάς» άλλης μίας μεγάλης ΑΜΚ – αυτής της ΔΕΗ, που έχει «ταλαιπωρήσει» και συμπιέσει τον τζίρο στο Χ.Α. Μπορεί η αγορά να μη δείχνει τις προθέσεις της με τη συσσώρευση λίγο-πολύ να συνεχίζεται για όγδοο μήνα, παρ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό το να σκεφθεί κάποιος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισρεύσει στην αγορά περίπου 5 δισ. ευρώ σε ΑΜΚ και ομολογιακές εκδόσεις.

Τα ξένα κεφάλαια που μπαίνουν είναι δεδομένο ότι είναι μεσοπρόθεσμα και ποντάρουν σε σημαντικά κέρδη, σχολιάζει ο αναλυτής. Αλλωστε, τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο και η ΔΕΗ είναι δύο πολύ σημαντικά αφηγήματα και σίγουρα θεωρούνται επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ οι προσθήκες ΔΕΗ και Εθνικής στον δείκτη MSCI Greece είναι λίγο έως πολύ δεδομένες. Παράλληλα, όλοι οι μεγάλοι οίκοι βλέπουν πλέον θετικά την Ελλάδα θεωρώντας τη φθηνή αγορά και με καλές προοπτικές, και εκτιμούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλότερες από πολλές άλλες αγορές.

Τον Νοέμβριο εκτός από την MSCI περιμένουμε και τη Moody’s και την απόφασή της για την ελληνική οικονομία, ενώ στο τέλος του μήνα κλείνουν βιβλία οι ξένοι θεσμικοί, με όλους να διψούν για μεγάλα μπόνους με βάση τις αποδόσεις τους. Σπάνια αυτός ο μήνας δίνει αρνητικά κλεισίματα, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή