Υπάρχουν πολλοί λόγοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών: το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει εμφανώς βελτιωθεί, ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα επίτευξης μονοψήφιων δεικτών NPE και, έπειτα από χρόνια δυσκολιών, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στη διατηρήσιμη ανάπτυξη των τραπεζών. Αυτό είναι το συμπέρασμα της JP Morgan μετά το ταξίδι της στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τραπεζίτες, αξιωματούχους της κυβέρνησης και παράγοντες της αγοράς. Οπως επισημαίνει, η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών έχει ήδη αποτιμηθεί από τους επενδυτές και αυτό που θα ενισχύσει περαιτέρω το θετικό αφήγημα του κλάδου είναι η βελτίωση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των σχεδίων εκκαθάρισης των NPEs, με όλες τις τιτλοποιήσεις να προχωρούν σύμφωνα ή καλύτερα από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων. Η Eurobank και η Εθνική αναμένουν να φτάσουν σε μονοψήφιους δείκτες NPE μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Alpha και η Πειραιώς θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2022. «Οι μονοψήφιοι δείκτες NPEs θα αποτελέσουν ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο, επιτρέποντας στις διοικήσεις να επικεντρωθούν στη συνέχεια σε δραστηριότητες που δημιουργούν αξία, ενώ με χαμηλότερο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους και καλύτερη ορατότητα το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να αυξηθεί», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα.
Ο κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα επίτευξης μονοψήφιων δεικτών NPE.
Πάντως, παρά την ορατή πρόοδο στις τιτλοποιήσεις, οι τράπεζες μπορεί να μην έχουν ξεφύγει ακόμη τον κίνδυνο, όπως τονίζει. Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο μελλοντικού σχηματισμού οργανικών NPEs, καθώς και για τα επίπεδα ομαλοποίησης του κόστους κινδύνου, δεδομένης της ακόμη εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας και της εμπειρίας με τη συμπεριφορά πληρωμών και του υψηλού κόστους είσπραξης. Πάντως, οι servicers που συνάντησαν τα στελέχη της αμερικανικής τράπεζας τόνισαν ότι οι οργανικές πληρωμές βελτιώνονται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις, όπως το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, μειώνουν σταδιακά το κόστος είσπραξης και κινδύνου.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα ROTE, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμούν πως θα πετύχουν επίπεδα της τάξης του 8%-10% τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ενώ αναγνωρίζεται η πίεση που αντιμετωπίζουν τα καθαρά έσοδα από τόκους από τη μείωση των NPEs και τα μειωμένα επιτόκια δανεισμού, υπάρχει αισιοδοξία ότι η πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη που θα προσφέρει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα την αντισταθμίσει. Παράλληλα, οι διοικήσεις είναι πολύ θετικές όσον αφορά την ανάπτυξη των προμηθειών και των κερδών στην αποδοτικότητα κόστους. Πάντως, η JP Morgan είναι πιο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά το ROTE και οι προβλέψεις της τοποθετούνται στο 7%-9% για το 2022-2023.
Τέλος, όπως επισημαίνει, ίσως η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη για τον κλάδο είναι η πρόθεση ορισμένων τραπεζών να επιστρέψουν στις πληρωμές μερισμάτων στο άμεσο μέλλον. Η Eurobank στοχεύει να ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις στις αρχές του 2022, ενώ η Εθνική και η Alpha θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα. Προς το παρόν, η JP Morgan δεν ενσωματώνει τις πληρωμές μερισμάτων στις προβλέψεις της, αλλά τονίζει πως όταν υλοποιηθούν θα αποτελέσουν τον βασικό «μοχλό» ανόδου των μετοχών των τραπεζών το 2023.