Ομόλογα 10-12 δισ. αναμένεται να εκδώσει η Ελλάδα το 2022

Ομόλογα 10-12 δισ. αναμένεται να εκδώσει η Ελλάδα το 2022

Η χώρα θα βγει συνολικά έξι φορές στις αγορές, προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 10-12 δισ. ευρώ τοποθετούν τις συνολικές εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι το 2022, ένα επίπεδο που σύμφωνα με πληροφορίες είναι κοντά σε αυτό που αναμένεται να ανακοινώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο για τη «θέση» της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος PEPP τον Μάρτιο δεν αναμένεται να αλλάξουν τη στρατηγική δανεισμού για το επόμενο έτος, ούτε και η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων, καθώς ήταν ένα σενάριο το οποίο είχε υπολογίσει ο ΟΔΔΗΧ και για αυτό προτίμησε και την εμπροσθοβαρή εκδοτική δραστηριότητα φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Danske Bank, η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές 12 δισ. ευρώ το 2022, με τις αποπληρωμές ομολόγων να τοποθετούνται στα 4 δισ. ευρώ. Λίγο χαμηλότερα και στα 10 δισ. ευρώ εκτιμά από την πλευρά της η Citigroup ότι θα κινηθούν οι ελληνικές κρατικές εκδόσεις το επόμενο έτος, με την Ελλάδα να βγαίνει συνολικά έξι φορές στις αγορές, αν ληφθεί υπόψη και η αναμενόμενη έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, η οποία τοποθετείται για το φθινόπωρο.

Πάντως, και οι δύο οίκοι επισημαίνουν πως η στήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τη διετία 2020-2021 (έως σήμερα έχει αγοράσει συνολικά ελληνικά ομόλογα ύψους 33,5 δισ. ευρώ περίπου), με την Danske Bank να τοποθετεί τις αγορές της ΕΚΤ μέσω του PEPP αλλά και του κλασικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE στα 10 δισ. ευρώ και τη Citi να τις τοποθετεί στα 4,2 δισ. ευρώ χωρίς να λάβει υπόψη τη μετά το PEPP εποχή.

Ομόλογα 10-12 δισ. αναμένεται να εκδώσει η Ελλάδα το 2022-1
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε τέλος στα σενάρια αύξησης των επιτοκίων. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για τα 175 χρόνια της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση επιτοκίων το επόμενο έτος», καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα, παρά την τρέχουσα άνοδο (φωτ. ΑΠΕ).

Οπως είναι γνωστό, οι σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα αναμένονται τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο το αργότερο, με την αγορά να εκτιμά ευρέως ότι θα συνεχιστεί η στήριξη, είτε με την προσθήκη ευελιξίας στα κριτήρια του κανονικού QE (APP), έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και η Ελλάδα, είτε με την ενεργοποίηση ενός νέου προσωρινού «φακέλου» που θα περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος PEPP τον Μάρτιο.

Οσον αφορά το «πότε» των εξόδων της Ελλάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η πρεμιέρα για το νέο έτος θα γίνει με ένα νέο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσει ένα νέο 5ετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο –το οποίο συμπίπτει και με το τέλος του PEPP της ΕΚΤ– θα κλείσει με το «άνοιγμα» του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο το 2021 για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Στο υπόλοιπο του 2022 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο έξοδοι – συν μία για την έκδοση του πράσινου ομολόγου.

Ετσι, τον Μάιο η Ελλάδα αναμένεται να βγει και πάλι στις αγορές για την άντληση 2 δισ. ευρώ με πιθανό «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς του Ιανουαρίου και τον Σεπτέμβριο θα εκδώσει 15ετή ή 20ετή τίτλο για την άντληση 2 δισ. ευρώ επίσης.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως το τελευταίο διήμερο οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν αντιστραφεί, με την αγορά να καταγράφει ράλι. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,17%, από το 1,34% που είχε εκτοξευθεί.

Χθες η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια νέα προσπάθεια –επιτυχημένη αυτή τη φορά– να πείσει τους επενδυτές για τις προθέσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, μετά την αποτυχία που είχε κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Οπως είπε σε εκδήλωση για τα 175 χρόνια της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, «είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση επιτοκίων το επόμενο έτος», καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα, παρά την τρέχουσα άνοδο. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις έκτακτες αγορές περιουσιακών στοιχείων για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά.

Ως συνέπεια, τα στοιχήματα για την αύξηση των επιτοκίων υποχώρησαν, με τις αγορές να αναμένουν πλέον μόνο μία το 2022 (Δεκέμβριο) έναντι τριών αυξήσεων που ανέμεναν πριν ξεκινώντας από τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή