Ε.Ε.: Στο τραπέζι το σχέδιο ενοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών

Ε.Ε.: Στο τραπέζι το σχέδιο ενοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών

Επτά χώρες στηρίζουν την πρωτοβουλία EPI για ενιαίο σύστημα χωρίς φραγμούς

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τις Πληρωμές (European Payments Initiative ή EPI) διακήρυξαν με κοινή τους δήλωση την Τρίτη η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πολωνία και η Φινλανδία. Πρόκειται για πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα για την επιτάχυνση της ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς πληρωμών στην Ε.Ε.

Η κοινή δήλωση τάσσεται υπέρ μιας «γνήσιας “Ευρώπης των πληρωμών”», μιας «ενοποιημένης, ανοικτής αγοράς» ηλεκτρονικών πληρωμών «χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ εγχώριων και διασυνοριακών πληρωμών και χωρίς αχρείαστους φραγμούς». Η κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνεται, «είναι ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας σε μια ζωτική αγορά», μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας «τον έλεγχο επί ευαίσθητων δεδομένων για τις πληρωμές» των Ευρωπαίων πολιτών. Για «αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων της Ευρώπης» στον τομέα μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιοργκ Κούκις.

Οπως ανέφερε: «Ο κοινός μας στόχος είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών πληρωμών παγκόσμιας κλάσης, που να είναι καινοτόμες, ασφαλείς και προσβάσιμες». Οι ευρωπαϊκές λύσεις στο πεδίο αυτό, τόνισε ο κ. Κούκις, είναι «”κλειδί” για την ευρωπαϊκή κυριαρχία». Η EPI «έχει την προοπτική να διευκολύνει τις πληρωμές στην Ευρώπη, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να ενισχύσει την εσωτερική μας αγορά».

Οπως επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των επτά χωρών, «οι υπηρεσίες πληρωμών στην Ε.Ε. παραμένουν κατακερματισμένες». Δεν υπάρχει, σημειώνεται, διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών εθνικών συστημάτων και επιλογών.

Σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εντός του 2022 «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.

«Ταυτόχρονα, η αγορά της Ε.Ε. παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από λύσεις τις οποίες παρέχουν μη Ευρωπαίοι παίκτες, τόσο σε σημεία πώλησης όσο και στο Διαδίκτυο», αναφέρει η κοινή δήλωση. «Επιπλέον, αχρείαστα βάρη εξακολουθούν να υφίστανται στην εσωτερική αγορά πληρωμών», σημειώνεται. Κατά τα άλλα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin η Γαλλία παρουσίασε την πρόταση 3+2 σημείων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την οποία αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η «Κ». Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε ευρεία συζήτηση επ’ αυτής.

Μιλώντας για το ζήτημα του πληθωρισμού στη συνέντευξη Τύπου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι έφτασε το 4,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, «το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της σχετικής σειράς δεδομένων το 1997». Οι περισσότεροι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, «δείχνουν να είναι παροδικοί». Η εκτίμηση της Κομισιόν, όπως ανέφερε, είναι ότι «ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά μέσα στο 2022, αλλά πρώτα θα αυξηθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες».

Η προσδοκία της αποκλιμάκωσης θα εξαρτηθεί από την απουσία δευτερογενών συνεπειών στη διαδικασία διαμόρφωσης των μισθών, κάτι το οποίο η Επιτροπή «θα παρακολουθεί στενά», σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο.

Η αίσθηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, πάντως, είναι ότι στους προσεχείς μήνες θα βρεθούν λύσεις στην αγορά εργασίας και σχετικά με τις στενωπούς στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες θα συμβάλουν στον έλεγχο του πληθωριστικού φαινομένου. Τέλος, ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε επίσης αναφορά στις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο Λετονός αξιωματούχος, που θεωρείται από τους βασικούς υποστηρικτές του δόγματος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε ότι «θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς οι δημοσιονομικοί μας κανόνες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ, γιατί αυτό θα καθορίσει πόσο καλά θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε έναντι μελλοντικών σοκ». Αυτό όμως, τόνισε, πρέπει να γίνει με «τρόπο έξυπνο, διαρκή και φιλικό προς την ανάπτυξη».

 Η πρώτη ουσιώδης εικόνα της εξέλιξης της δύσκολης αυτής συζήτησης θα έλθει με τις καθοδηγητικές γραμμές της Κομισιόν για τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2023, τον προσεχή Μάρτιο. Ενας πρώτος οιωνός θα δοθεί με την κοινή δήλωση του Eurogroup του Δεκεμβρίου για τα προσχέδια προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή