Φυσικό αέριο: Στήριξη των καταναλωτών και το 2022

Φυσικό αέριο: Στήριξη των καταναλωτών και το 2022

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο στήριξης των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου και για το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταρτίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς τα συμβόλαια των προθεσμιακών συμβολαίων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο δεν δείχνουν αποκλιμάκωση πριν από τον Απρίλιο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη επιστρατευθεί από την κυβέρνηση στη μάχη για την αναχαίτιση των αυξήσεων και έχει αναλάβει να προσφέρει οριζόντια έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ υπέγραψε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύμβαση ανάθεσης έργου με τον ορκωτό λογιστή που θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των προμηθευτών φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η έκπτωση του 15% θα φτάσει πράγματι στους οικιακούς καταναλωτές. Χωρίς την έκπτωση, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα πλήρωναν φέτος διπλάσια τιμή από πέρυσι, ενώ με την έκπτωση και για τους καταναλωτές που δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης, η επιβάρυνση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 25 ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει το μέγεθος της αύξησης αλλά περιορίζει σημαντικά την επιβάρυνση.

Προσφέρει ήδη οριζόντια έκπτωση 15% στους οικιακούς καταναλωτές το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2022 η διοίκηση της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές φυσικού αερίου για την εξειδίκευση των μέτρων ενίσχυσης των καταναλωτών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση της ποσότητας φυσικού αερίου που θα προσφέρει ο κάθε προμηθευτής αποκλειστικά στους οικιακούς πελάτες τους (όχι στη βιομηχανία και στους ηλεκτροπαραγωγούς) σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη το μέσο κόστος του μείγματος καυσίμου από τις διάφορες πηγές που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ και το οποίο είναι χαμηλότερο από την τιμή που διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι ποσότητες για τον κάθε προμηθευτή θα υπολογιστούν βάσει των ιστορικών στοιχείων οικιακής κατανάλωσης του πρώτου τριμήνου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το όφελος για τον καταναλωτή μπορεί να ξεπεράσει το 15% της έκπτωσης που θα δοθεί οριζόντια το τελευταίο τρίμηνο του έτους για μια συνολική οικιακή κατανάλωση της τάξης του 1,8-1,9 τεραβατώρων, μέγεθος που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα έχουμε ένα βαρύ ή ήπιο χειμώνα.

Το πρόβλημα με την εφαρμογή της οριζόντιας έκπτωσης συνδέεται με το γεγονός ότι με εξαίρεση την ΕΠΑ Αττικής οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας δεν προμηθεύονται το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου για το πελατολόγιό τους από τη ΔΕΠΑ, ενώ ένα μέρος αυτού καταναλώνεται από τα νοικοκυριά. Η ΔΕΠΑ προχώρησε στην πρόσληψη ορκωτού λογιστή προκειμένου να διασφαλίσει ότι η έκπτωση που θα προσφέρει στους προμηθευτές θα φτάσει στον καταναλωτή. Η ίδια δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό τον έλεγχο γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες εμπιστευτικότητας και εμπορικής πολιτικής των εταιρειών προμήθειας.

Η βιομηχανία

Αίτημα για τιμές φυσικού αερίου βάσει του μέσου κόστους του μείγματος καυσίμου της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ και η βιομηχανία, κάτι που φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία φέρεται πρόθυμη να εξετάσει μια τέτοια δυνατότητα σε συνεργασία πάντα με τους ανταγωνιστές της χονδρεμπόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή