Την ερχόμενη Τρίτη 16 Νοεμβρίου, τελικά, και όχι σήμερα, όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί, προχωρούν οι επιχειρηματίες της εστίασης σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στον κλάδο. Την ίδια μέρα, μάλιστα, στις 12 το μεσημέρι αντιπροσωπεία του κλάδου θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά, που μίλησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης ήταν μειωμένος κατά 30%-50% το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη η μείωση άγγιξε το 80%.
Τα αιτήματα του κλάδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΕ, είναι τα ακόλουθα:
• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
• Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τους νέους περιορισμούς και ζητεί πακέτο μέτρων για τη στήριξή του.
• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Επίσης, ο κλάδος έχει συμπεριλάβει στα αιτήματά του και ορισμένα που είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, ζητεί τη σύσταση ειδικής γραμματείας για την εστίαση ή τη θέσπιση Επιμελητηρίου Εστίασης, επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη τα επιπλέον κοστολόγια του κλάδου (βραδινή και νυχτερινή εργασία, εργασία σε ημέρες αργιών, εργασία τα Σαββατοκύριακα) και εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.
Στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τρίτης συμμετέχει και η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης». Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι «η εστίαση για άλλη μια φορά εργαλειοποιείται προκειμένου να εκβιασθούν κοινωνικές ομάδες και να γίνει κοινωνικός διαχωρισμός». Και προσθέτει: «Ο κλάδος της εστίασης από την αρχή της κρίσης της πανδημίας έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της δημόσιας υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.
Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης έχει τα ίδια αιτήματα με την ΠΟΕΣΕ, ζητεί όμως επιπλέον να παρέχονται δωρεάν τεστ για τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους εργαζομένους στην εστίαση, καθώς επίσης να μην προβαίνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου σε ελέγχους ταυτοποίησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και των rapid tests.