Ανάπτυξη 7,1% φέτος και 5,2%το 2022 στην Ελλάδα «βλέπει» η Ε.Ε.

Ανάπτυξη 7,1% φέτος και 5,2%το 2022 στην Ελλάδα «βλέπει» η Ε.Ε.

Παραμονεύουν όμως πολλοί κίνδυνοι, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανάπτυξη 7,1% φέτος, μέγεθος θεαματικά αυξημένο σε σύγκριση με τις θερινές προβλέψεις του περασμένου Ιουλίου (4,3%), υπολογίζει για την Ελλάδα στις φθινοπωρινές προγνώσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το 2022 η Επιτροπή πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,2% (έναντι πρόγνωσης 6% τον Ιούλιο), ενώ το 2023 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3,6%. Σχολιάζοντας τις αναβαθμισμένες προβλέψεις, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μίλησε για «ισχυρή ανάκαμψη» που θα συνεχιστεί το 2022, κάνοντας ειδική μνεία στις «πολύ θετικές προοπτικές» για την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά και στις «πολύ καλές» επιδόσεις του τουρισμού. Κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας περαιτέρω, αναφέρει ότι τα στοιχεία του β΄ τριμήνου «δείχνουν ότι η ανάκαμψη ενισχύεται» και η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί στο γ΄ και στο δ΄ τρίμηνο. Σχετικά με το 2022, η ίδια πηγή σημειώνει ότι το Recovery and Resilience Facility (RRF) θα «συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη». Η αθροιστική πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021-2022, όπως αναφέρει, είναι υψηλότερη από τις θερινές προγνώσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), σημειώνεται στην έκθεση: «Η ανάπτυξη το 2022 και το 2023 αναμένεται να βασιστεί σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η υλοποίηση των έργων που υπάγονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συντηρήσει τη δυναμική. Η πρόβλεψη ενσωματώνει την υπόθεση ότι οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF θα φτάσουν το 3,6% του ΑΕΠ του 2019 στον προγνωστικό ορίζοντα».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του, είπε ότι οι φθινοπωρινές προβλέψεις «επιβεβαιώνουν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας». Η ελληνική οικονομία, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «ανακάμπτει ισχυρά και αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε ασφαλή επίπεδα, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα».

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η Ελλάδα ανέκτησε τα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2021. «Η ανάκαμψη βασίστηκε από την εγχώρια ζήτηση, ειδικά στις επενδύσεις, και από τη συσσώρευση αποθεμάτων, ενώ η συνεχιζόμενη δημοσιονομική τόνωση έπαιξε έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της οικονομίας». Μνημονεύεται ειδικά η συμβολή των κυβερνητικών μέτρων στην προστασία της απασχόλησης και γίνεται αναφορά στη μείωση της ανεργίας το καλοκαίρι, «μεταξύ άλλων χάρη στην αύξηση των προσλήψεων στον τομέα του τουρισμού».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από το 9,9% του ΑΕΠ φέτος σε 3,9% το 2022 και 1,1% το 2023.

Πτώση ανεργίας

Η ανεργία στην Ελλάδα, πάντως, προβλέπεται να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται με βασανιστικά αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, θα μειωθεί στο 15,3% το 2021, στο 15% το 2022 και στο 14,5% το 2023. Ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στην Ελλάδα στο 0,1% φέτος, αυξανόμενος στο 1% το 2022. Το πολύ χαμηλό επίπεδό του σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συνδέεται με το γεγονός ότι ο σχετικός δείκτης νωρίτερα φέτος ήταν αρνητικός.

Οι δημοσιονομικοί αριθμοί αναμένεται να βελτιωθούν αισθητά κατά την ερχόμενη τριετία, καθώς λήγει ο οικονομικός συναγερμός της πανδημίας: το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από το 9,9% του ΑΕΠ φέτος σε 3,9% το 2022 και 1,1% το 2023. Το δημόσιο χρέος, που θα κλείσει φέτος στο 202,9% του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 196,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 192,1% του ΑΕΠ το 2023.

Η πανδημία

Ως κινδύνους η έκθεση αναδεικνύει την εξέλιξη της πανδημίας και πιθανές αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, τις επιπτώσεις απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης του ιδιωτικού τομέα και της απασχόλησης αλλά και «εξωγενείς γεωπολιτικούς παράγοντες». Αναφέρει επίσης το ενδεχόμενο κατάπτωσης των εγγυήσεων του Δημοσίου στα μνημονιακά δάνεια, τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις και τον φορέα διαχείρισης ακινήτων του πτωχευτικού κώδικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή