ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αρχές 2022 η πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ

Εως το τέλος του έτους θα έχει υποβάλει η κυβέρνηση το αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης

Ταμείο Ανάκαμψης: Αρχές 2022 η πρώτη δόση των 3,5 δισ. ευρώ

Εως το τέλος του έτους θα έχει υποβάλει η κυβέρνηση το αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Το αίτημα αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επίσκεψή του προ μηνός στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Η όλη διαδικασία καθυστέρησε σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  η κυβέρνηση είχε προβλέψει είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Οκτώβριο και αυτή δεν έγινε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μόλις πρόσφατα το σχέδιο της λεγόμενης επιχειρησιακής συμφωνίας, που αποτελεί προϋπόθεση για να υποβληθεί το αίτημα. Πρόκειται για μια περιγραφή ενδιάμεσων στόχων, πριν από τα ορόσημα κάθε εξαμήνου, από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση κάθε δόσης. Η κυβέρνηση θα εξετάσει το κείμενο, θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα υποβάλει το αίτημα εκταμίευσης. Μέχρι στιγμής, μόνο η Ισπανία έχει κλείσει την αντίστοιχη επιχειρησιακή συμφωνία με την Κομισιόν και την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε αίτημα εκταμίευσης δόσης. Στην κυβέρνηση, πάντως, διευκρινίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα έλλειψης πόρων – «μακάρι να δαπανηθούν, πρώτα, άμεσα τα 4 δισ. που έχουμε πάρει ως προκαταβολή», λένε. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, οι δαπάνες ΠΔΕ και Ταμείου Ανάκαμψης ήταν 7,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 7,7 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου και έναντι δαπανών 7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν δεν υπήρχε Ταμείο Ανάκαμψης.

Το αίτημα για την εκταμίευση θα κατατεθεί στα τέλη του 2021, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, εξάλλου, αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν οι προϋποθέσεις  για τους αξιολογητές των επενδύσεων, οι οποίοι θα εγγραφούν στο σχετικό μητρώο. Το κόστος της αξιολόγησης καλύπτεται από τους επενδυτές, αν και για τις μικρότερες επιχειρήσεις θα ληφθεί πρόνοια να μην επιβαρυνθούν. Επιπλέον, θα συμπληρωθεί η υπουργική απόφαση για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα των δανείων είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.