Συναγερμός για το ενεργειακό σύστημα ενόψει του χειμώνα

Συναγερμός για το ενεργειακό σύστημα ενόψει του χειμώνα

Συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Σε εγρήγορση για την κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της χώρας ενόψει της χειμερινής περιόδου βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, καθώς παρατείνεται η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη και εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενα προβλήματα επάρκειας.

Η ΡΑΕ, έπειτα από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή των διαχειριστών (ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, προκειμένου να επαναξιολογηθεί η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η συνεχιζόμενη κούρσα των τιμών φυσικού αερίου και η στενότητα επάρκειας του καυσίμου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο επίκεντρο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, καθώς από τη λειτουργία τους θα κριθεί η επάρκεια σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ καθώς από τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία τους θα κριθεί η επάρκεια του συστήματος σε συνθήκες υψηλής ζήτησης, που μπορεί να προκαλέσει πιθανή έντονη κακοκαιρία. Η ΔΕΗ θα κληθεί να δώσει πλήρη στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων τόσο από άποψη συντήρησης όσο και από άποψη επάρκειας καυσίμου, κάτι που της έχει ζητήσει με επιστολή ο ΑΔΜΗΕ από τις 15 Οκτωβρίου. Ο ΑΔΜΗΕ αξιολογεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του φυσικού αερίου ότι οι εισαγωγές που συνήθως στηρίζουν το σύστημα σε ώρες αιχμής αποτελούν πλέον έναν αστάθμητο παράγοντα, καθώς σε συνθήκες ψύχους μπορεί να εκδηλωθεί ταυτόχρονα ζήτηση για εισαγωγές από άλλες χώρες. Επιπλέον, τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας, λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους τόσο την περίοδο της «Μήδειας» πέρυσι τον Φεβρουάριο όσο και κατά την περίοδο του καύσωνα τον Αύγουστο, ενώ όπως συμβαίνει συνήθως σε συνθήκες παγετού, περιορίζεται σημαντικά η παραγωγή των ΑΠΕ.

Το βάρος, στις περιόδους αιχμής, θα πέσει στις μονάδες φυσικού αερίου και στους λιγνίτες της ΔΕΗ, οι οποίες θα πρέπει μάλιστα να δουλέψουν στο «φουλ», γι’ αυτό και ο ΑΔΜΗΕ δεν επέτρεψε να βγει καμία μονάδα σε προγραμματισμένη συντήρηση το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως τον Φεβρουάριο, με εξαίρεση περιπτώσεις επισκευών που μπορεί να προκύψουν από τυχόν βλάβες. Ωστόσο, το υφιστάμενο λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι πλήρως διαθέσιμο, λόγω των περιορισμένων ωρών λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους που έχουν κάποιες μονάδες, όπως για παράδειγμα οι μονάδες 1 και 2 του Αγ. Δημητρίου. Ερωτήματα, επιπλέον, τίθενται για την αξιοπιστία των λιγνιτικών μονάδων λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης, ενώ ανησυχίες εκφράζονται και για την επάρκεια καυσίμου για τη λειτουργία της λόγω της υπολειτουργίας των ορυχείων το προηγούμενο διάστημα. Με αυτούς τους παράγοντες εξάλλου συνδέουν οι αρμόδιοι και το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν το τελευταίο διάστημα όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην αγορά, παρότι οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου έχουν καταστήσει φθηνότερη την παραγωγή από λιγνίτη.

Κύκλοι της ΔΕΗ πάντως μεταφέρουν στην «Κ» ότι οι μονάδες είναι πλήρως διαθέσιμες και με εξασφαλισμένο το καύσιμο για τη λειτουργία τους. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πηγές του ΔΕΣΦΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα επάρκειας, καθώς η προμήθεια από τα βόρεια σύνορα της χώρας εξελίσσεται ομαλά, ενώ έχει δεσμευθεί δυναμικότητα στη Ρεβυθούσα για εισαγωγές LNG όχι μόνο για το 2022 αλλά και για το 2023. «Δεν είμαστε ανήσυχοι. Είμαστε σε εγρήγορση και συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι μονάδες παραγωγής, αφού έδειξαν τόσο πρόσφατα καλή συμπεριφορά, πιστεύουμε ότι θα δείξουν και σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς», δηλώνουν από τον ΑΔΜΗΕ.