Χρηματιστήριο: Πτώση μετά τις πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Χρηματιστήριο: Πτώση μετά τις πιέσεις σε τράπεζες και blue chips

Στις 911,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 54,44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βήματα των διεθνών αγορών, όπου η επιφυλακτικότητα ήταν εμφανής λόγω έξαρσης της πανδημίας και επιστροφής των lockdowns, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από εγχώριους αναλυτές «εικονική πραγματικότητα» λόγω της στρέβλωσης που δημιούργησε στην αγορά –και ειδικά στον Γενικό Δείκτη, στον τραπεζικό δείκτη και τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης– η συμπεριφορά της μετοχής της Τράπεζας Αττικής μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.

Σε γενικότερες γραμμές, οι πωλητές είχαν τα ηνία, παρά τη θετική εικόνα που έδειχνε ο Γενικός Δείκτης σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, ενώ ο τζίρος ήταν μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με τις πιέσεις σε τράπεζες και blue chips να είναι έντονες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,39% στις 911,43 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί στις 923,27 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,44 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,13% στις 2.181,03 μονάδες, ενώ κέρδη 9,22% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.648,14 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,15% στις 607,63 μονάδες, παρά τις πιέσεις σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Η Alpha Bank έκλεισε στο -1,54%, η Eurobank στο -1,03%, η Εθνική Τράπεζα στο -1,94% και η Τράπεζα Πειραιώς στο -3,08%

Η «εκτόξευση» της Τράπεζας Αττικής επηρέασε την εικόνα της αγοράς.

Στα μη τραπεζικά blue chips τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η Jumbo στο -3,24% και ακολούθησαν με απώλειες 2,10% τα ΕΛΠΕ, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο στο +1,28%, ενώ άλλοι τέσσερις τίτλοι μόνο έκλεισαν θετικά (Lamda Development, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil).

Οπως προαναφέραμε, η Τράπεζα Αττικής ήταν χωρίς αμφιβολία η πρωταγωνίστρια του ταμπλό χθες. Ο τίτλος ξεκίνησε διαπραγμάτευση  χωρίς το δικαίωμα στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ, με προσαρμοσμένη τιμή 0,2740 ευρώ και με όρια διακύμανσης +30% στην τιμή κλεισίματος της Παρασκευής (3,95 ευρώ) και -30% στην προσαρμοσμένη τιμή. Σημειώνεται ότι συνολικά θα εκδοθούν έως 1,2 δισ. νέες μετοχές, με αναλογία 49,5265161872259 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά με καταβολή 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν στο άνοιγμα να γίνουν πράξεις ακόμα και στα 2,5 ευρώ εκτοξεύοντας τη μετοχή της τράπεζας στο +812%, αν και τα τεμάχια ήταν ελάχιστα. Τελικά έκλεισε στο +549,64% και τα 1,78 ευρώ, ωστόσο τόσο στο κλείσιμο όσο και ενδοσυνεδριακά επηρέασε την εικόνα της αγοράς λόγω του (έστω και μικρού) βάρους της στον Γενικό Δείκτη ο οποίος ενισχύθηκε έως και +0,90%, κάτι που υπογραμμίζει τη ρηχότητα του Χ.Α. Ανάλογη επιρροή είχε και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και τον τραπεζικό, στους οποίους συμμετέχει, με τον πρώτο ενδοσυνεδριακά να φτάνει το +14% και τον δεύτερο το +2,39%.  

Καθώς η ΑΜΚ είναι τεράστια σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής, ο τίτλος μπόρεσε εύκολα να «χειραγωγηθεί» με ελάχιστο όγκο, όπως εξηγούν οι αναλυτές, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο υπολογισμού και λειτουργίας των χρηματιστηριακών δεικτών.

Επιστρέφοντας στη συνολική εικόνα του Χ.Α., σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ο φόβος για ένα νέο lockdown στην Ευρώπη προβληματίζει μετά τις εξελίξεις σε Αυστρία και Γερμανία, με τον κλάδο τουρισμού να πιέζεται περισσότερο. Βραχυπρόθεσμα οι 911 μονάδες συντηρούν την τάση στον Γενικό Δείκτη, ενώ μία κατοχύρωση των 931 μονάδων μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στη ζώνη των 960 μονάδων, εκτιμά ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή