ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά κατοικίας: Ράλι τιμών στα ακίνητα

Ανεβάζει στροφές με όλο και ταχύτερο ρυθμό η αγορά κατοικίας, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ράλι τιμών

Αγορά κατοικίας: Ράλι τιμών στα ακίνητα

Ανεβάζει στροφές με όλο και ταχύτερο ρυθμό η αγορά κατοικίας, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ράλι τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,9% σε πανελλαδικό επίπεδο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για ρυθμό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις αρχές του 2021. Ειδικότερα, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός της ανόδου είχε διαμορφωθεί σε 4,4%.

Στην Αττική, οι τιμές των κατοικιών κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 10% (9,8%), που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό ανόδου σε ετήσια βάση από το 2019, όταν η αύξηση είχε διαμορφωθεί σε 10,6%. Κατά το πρώτο τρίμηνο η άνοδος των τιμών στο λεκανοπέδιο είχε διαμορφωθεί σχεδόν στο μισό, ήτοι 5,6%, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο άγγιξε το 6,4%. Στη δε Θεσσαλονίκη, οι τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,7%, από 4,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 3,8% στο πρώτο τρίμηνο.

Αγορά κατοικίας: Ράλι τιμών στα ακίνητα-1Αντίστοιχα, τα νεόδμητα διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 7,6% κατά το τρίτο τρίμηνο έναντι αύξησης 4,7% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα παλιότερα διαμερίσματα σημείωσαν ακόμα υψηλότερη αύξηση τιμών, της τάξεως του 8,2% σε ετήσια βάση, από 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν και νέες αυξήσεις, καθώς δεν έχει επανέλθει πλήρως η ζήτηση από το εξωτερικό.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων αναμένουν και νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς ακόμα δεν έχει επανέλθει πλήρως η ζήτηση από το εξωτερικό, κάτι που μόλις συμβεί θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ράλι των τιμών. Για παράδειγμα, οι χορηγήσεις νέων αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα» διαμορφώθηκαν σε 554 κατά το φετινό εννεάμηνο, όταν στο σύνολο του 2020 είχαν εκδοθεί 938 άδειες, ενώ το 2019, το τελευταίο «ομαλό» έτος, είχαν χορηγηθεί 3.535 νέες άδειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η κατάσταση όσον αφορά τις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα φαίνεται πως βελτιώνεται. Κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο εισέρρευσαν κεφάλαια ύψους 247,7 εκατ. ευρώ, που αποτελεί αύξηση της τάξεως του 76% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι επενδύσεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 461,7 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 24,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν καταγραφεί εισροές 371,3 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεγέθη αυτά εξακολουθούν να υπολείπονται του 2019, όταν είχε εισρεύσει 1,45 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι μόλις επιστρέψουν και οι επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. η ανοδική πορεία των τιμών θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.