Επιφυλάξεις Στουρνάρα για τη στάση της ΕΚΤ μετά το PEPP

Επιφυλάξεις Στουρνάρα για τη στάση της ΕΚΤ μετά το PEPP

Επιφυλακτικός εμφανίσθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα της συνέχισης της κάλυψης της Ελλάδας από την ΕΚΤ με φθηνή ρευστότητα, όταν θα τελειώσει το έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας ΡΕΡΡ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικός εμφανίσθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα της συνέχισης της κάλυψης της Ελλάδας από την ΕΚΤ με φθηνή ρευστότητα, όταν θα τελειώσει το έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας ΡΕΡΡ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε: «Θα το κουβεντιάσουμε τον Δεκέμβριο. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση. Πιστεύω ότι θα γίνει το καλύτερο».

Στο παρελθόν, ο κ. Στουρνάρας  είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του προγράμματος PEPP, υπό προϋποθέσεις, και «θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κατακερματισμός». Ομως, καθώς πλησιάζει η στιγμή της συζήτησης, κλιμακώνονται προφανώς οι διαπραγματεύσεις και οι πιέσεις, και ο κεντρικός τραπεζίτης δεν θέλει, όπως είπε, να σπεύσει να κάνει προβλέψεις. Ετσι, άφησε ανοιχτό το πεδίο. Σημειώνεται ότι τελευταίως έχει έρθει στο προσκήνιο η λύση των επανεπενδύσεων των ομολόγων του PEPP, κάτι που προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα είναι επαρκής για να μην ασκηθούν πιέσεις στα ομόλογα. Κοντά, ίσως και λίγο πάνω από το 3% θα είναι ο πληθωρισμός το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022, εκτίμησε, εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να ξεκινήσει το β΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Κατά μέσον όρο, είπε ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, θα είναι κάτω από τον στόχο του 2% φέτος, ίσως και λιγότερο από 1%, κοντά στο 2%, ίσως και λίγο ψηλότερα, το 2022 και κάτω από το 2% το 2023.

Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση, είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Κατά την άποψή του και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το φαινόμενο είναι προσωρινό.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική είναι πολύ επεκτατικές, κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί. Στην ερώτηση αν συμβουλεύει τους δανειολήπτες να προτιμήσουν σταθερά ή κυμαινόμενα επιτόκια, είπε ότι πρέπει να ενημερώνονται και να ρωτούν τις τράπεζες, αλλά σε μια τέτοια περίοδο, όπως τώρα, με τόσο χαμηλά επιτόκια, μάλλον προς τα σταθερά πρέπει να προσανατολιστούν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προέτρεψε τις τράπεζες να προχωρήσουν πολύ προσεκτικά σε ό,τι αφορά την επέκταση στην καταναλωτική πίστη. Οπως σημείωσε, «οι τράπεζες έχουν βελτιώσει πολύ τον ισολογισμό τους. Βέβαια, δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επομένως δεν έχουμε τελειώσει και με τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας. Από κει και πέρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος».

«Ολα σιγά σιγά και με μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή