Η Ελλάδα έχει «όπλα» για ταχεία ανάκαμψη, λέει η Société Générale

Η Ελλάδα έχει «όπλα» για ταχεία ανάκαμψη, λέει η Société Générale

Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία αποτελεί άλλη μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, ωστόσο η Société Générale εκτιμά πως η Ελλάδα έχει πλέον τα «όπλα» να την ξεπεράσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι την κρίση χρέους του 2010.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία αποτελεί άλλη μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, όπως και για όλες τις χώρες διεθνώς, ωστόσο η Société Générale εκτιμά πως η Ελλάδα έχει πλέον τα «όπλα» να την ξεπεράσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι την κρίση χρέους του 2010, όπου χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ανακάμψει.

Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως οι ετυμηγορίες των οίκων αξιολόγησης αποδεικνύουν ακριβώς αυτό, τις ισχυρές βάσεις που έχει η Ελλάδα έναντι της κρίσης, με την S&P και τη Moody’s να συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις φέτος, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, τη στήριξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν και οι αξιολογήσεις της Ελλάδας εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το χάσμα έχει μειωθεί σημαντικά από το 2015 και τώρα απέχει μόλις δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα ενώ η αξιολόγησή της βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Η Société Générale τονίζει πως η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για ταχεία ανάκαμψη από την κρίση σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Προχωράει σε σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και δημόσιας διοίκησης, με τη βοήθεια της Ε.Ε. Αυτά αφαιρούν τους περιορισμούς στην ανάπτυξη και ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το χρέος της. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος, αν και εξακολουθεί να αποτελεί πιστωτική αδυναμία, έχει βελτιωθεί εν μέσω πολλών μεταρρυθμίσεων, με τον δείκτη NPEs να μειώνεται στο 20% τον Ιούνιο του 2021 από 49% το 2017.

Παράλληλα, το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερο από άλλες χώρες. Εχει λάβει μεγάλο ποσό δανείων από τον EFSF και τον ESM με πολύ χαμηλά επιτόκια (περίπου 1,1%) και με μεγάλη διάρκεια και αυτά αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% του συνολικού χρέους της. Το εμπορικό μερίδιο του χρέους της είναι μόνο 25% και η ισχυρή στήριξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει διατηρήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή