Ισχυρή αντίδραση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των διεθνών αγορών, μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής, με τους επενδυτές να υιοθετούν πιο ψύχραιμη στάση σχετικά με τη νέα παραλλαγή, εν αναμονή περαιτέρω λεπτομερειών για τις επιπτώσεις της. Το γεγονός ότι η εμφάνισή της μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής τις κεντρικές τράπεζες, έστω και βραχυπρόθεσμα, σχετικά με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αποτελεί πάντως μια… ανακουφιστική εξέλιξη για τις αγορές.
Ετσι οι ρευστοποιήσεις μετατράπηκαν σε έντονες αγοραστικές κινήσεις στο Χ.Α., με τα χαρτοφυλάκια να επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε πληθώρα τίτλων από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, έστω και αν ο τζίρος κινήθηκε σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την Παρασκευή.
Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,44% και έκλεισε στις 871,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,25 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,45% επίσης, στις 2.088,37 μονάδες, ενώ με κέρδη 2,27% και στις 1.497,14 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο τζίρος έφθασε τα 68,25 εκατ. και ήταν αισθητά χαμηλότερος σε σύγκριση με την Παρασκευή.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε μόνο η Coca-Cola (-0,92%), ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο «Ελλάκτωρ» με άνοδο 4,65% και ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και «Μυτιληναίος» με κέρδη άνω του 3%.
Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,46% στις 559,81 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 3,42%, την Εθνική να κλείνει στο +2,69%, την Eurobank στο 1,36%, ενώ στο 1,97% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Τράπεζα Πειραιώς.
Διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως μπορεί οι ανησυχίες για την COVID να έχουν αυξηθεί διεθνώς λόγω της νέας παραλλαγής «Ομικρον», με τη μεταβλητότητα να αναμένεται να είναι έντονη μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και έως ότου αποσαφηνιστούν τα πράγματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι τελικά, ωστόσο τα sell-offs θα πρέπει να θεωρούνται ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, αφού ακόμη και στο χειρότερο σενάριο θα υπάρξουν σύντομα νέα εμβόλια εάν χρειαστεί.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, η όποια διόρθωση αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία για το Χ.Α. καθώς οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές και συνεχίζουν να αποτελούν ένα εντυπωσιακό story. Συγκεκριμένα, διαπραγματεύονται με discount 25-30% έναντι των μετοχών της Ε.Ε. ή της περιφέρειας. Η χρηματιστηριακή προτείνει την έκθεση στις μετοχές με υψηλές και βιώσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό (π.χ. ΟΠΑΠ), στις μετοχές που σχετίζονται με την έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, «Μυτιληναίος»), στις τράπεζες, ενόψει της «μεγάλης εκκαθάρισης» από τα NPEs, και σε μετοχές που προσφέρουν έκθεση στην επανεκκίνηση της οικονομίας και σε κυκλικές μετοχές (όπως οι ΟΠΑΠ, «Μυτιληναίος» και Motor Oil).
Από τη μεριά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance τονίζει ότι η πανδημία φαίνεται ότι θέλει ακόμη χρόνο για να κάνει τον κύκλο της, με τον φόβο για νέο lockdown σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποδόσεις στις αγορές να φέρνουν το sell-off.