H Ελλάδα έχει γίνει αισθητά πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις

H Ελλάδα έχει γίνει αισθητά πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις

Σημαντικά άλματα για την προσέλκυση επενδύσεων έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, παρότι ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια τα οποία εάν αρθούν, θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά άλματα για την προσέλκυση επενδύσεων έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, παρότι ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια τα οποία εάν αρθούν, θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ανάγκη για φορολογική σταθερότητα, η γραφειοκρατία, η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ταλέντο λόγω και του ανταγωνισμού από μεγάλες εταιρείες. Αυτά αναφέρθηκαν στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ «Reinventing Greece through investments in Innovation», όπου τονίστηκε και η πρόοδος του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο σε αξία αγγίζει σήμερα τα 7 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά στο οικοσύστημα των startups έκαναν οι ομιλητές στο συνέδριο του ΣΕΒ «Reinventing Greece through investments in Innovation».

«Στη χώρα έχω επενδύσει την τελευταία 15ετία και είδα πώς εξελίσσεται σε διαφορετικές φάσεις. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία διετία σε σχέση με την αντίληψη που έχουν άλλοι για τη χώρα και σε σχέση με αυτά που χρειάζεται για να προσελκύσει νέους επενδυτές», ανέφερε ο πρόεδρος της BC Partners Nίκος Σταθόπουλος, μιλώντας στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως αυτό που τον ανησυχεί είναι μήπως αυτές οι αλλαγές, που είναι στη σωστή κατεύθυνση, σταματήσουν. «Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερότητα και είναι η σταθερότητα που έλειπε από τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και θα ήθελα να ήμουν σίγουρος ότι έχει εξασφαλιστεί». Κατά τον ίδιο, οι επενδυτές χρειάζονται συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, σταθερό φορολογικό και πολιτικό πλαίσιο. Οπως σημείωσε, η Ελλάδα παραμένει μικρή αγορά και για να προσελκύσει ξένους επενδυτές, πρέπει να σημειώσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από μεγάλες οικονομίες που έχουν το πλεονέκτημα του μεγέθους. «Η καινοτομία είναι θεμελιώδης, πρέπει να δημιουργήσουμε και κέντρα αριστείας σε κάποιες περιοχές και σε κάποιους τομείς», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας υψηλού επιπέδου το ανθρώπινου κεφάλαιο που έχει η χώρα.

Από την πλευρά του, ο Robert Hauber, CFO Europe της Deutsche Telekom, τόνισε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ότι πλέον ο ΟΤΕ είναι το στολίδι της Deutsche Telekom και πως η εταιρεία θα επιταχύνει τις επενδύσεις, ανακαλώντας στη μνήμη του και τους προβληματισμούς της να επενδύσει στην Ελλάδα το 2008. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. «Χρειαζόμαστε απλούστευση των ρυθμίσεων για να επιταχύνουμε επενδύσεις και να δημιουργηθεί περιβάλλον στο οποίο μπορεί κανείς να επενδύσει», δήλωσε. «Ο αριθμός των ξένων επενδύσεων που γίνονται στη χώρα, πραγματικά μας ενθαρρύνει, μιλάμε για μεγάλες εταιρείες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος Applied AI, Applied Materials, εταιρεία που εξαγόρασε πέρυσι την ελληνική Think Silicon. Παράλληλα, εκτίμησε ότι είναι σημαντική «η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου έτσι ώστε να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για να προκύψουν ξένες άμεσες επενδύσεις. Πρέπει να υπάρχει προβλεψιμότητα, η κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο στη σταθεροποίηση του περιβάλλοντος». Ο ίδιος τόνισε ότι μία από τις προκλήσεις για τις νεοφυείς εταιρείες είναι το ταλέντο, όπου παρατηρείται μία κάμψη.

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, αναφέρθηκε στους λόγους που ο κολοσσός επένδυσε στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες και πως η χώρα έχει κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο συζήτησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έκανε αναφορά στη μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στα οικονομικά κίνητρα. «Αν μιλήσουμε για την ποιότητα ζωής, η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «η χώρα μας θα γίνει εκπαιδευτικός κόμβος». Aπό την πλευρά του, ο κ. Γουάτσα εξήρε το έργο της κυβέρνησης και εκτίμησε πως δεν θα εκπλαγεί εάν η ανάπτυξη φτάσει στην Ελλάδα το 8%, τονίζοντας πως σε σύγκριση με το 2017 έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Από την πλευρά του, ο Philippe Rogge, πρόεδρος της Microsoft Nοτιοανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη ρομποτική και στον αυτοματισμό και πως τα ψηφιακά hotspot αποτελούν το μέλλον των επιχειρήσεων, ενώ ο Νίκο Γκαριμπόλντι, ανώτερος διευθυντής της Pfizer, μίλησε για τις επενδύσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως έχει προσλάβει κοντά στα 321 άτομα και ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% των εργαζομένων έχει επιστρέψει από το εξωτερικό. Τέλος, εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων μοιράστηκαν την εμπειρία τους, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις σε φορολογικό επίπεδο και πως το κόστος απασχόλησης είναι υψηλό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή