Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν: Διαπραγματεύσεις για το κόστος του ρωσικού αερίου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν: Διαπραγματεύσεις για το κόστος του ρωσικού αερίου

Το ζήτημα της τιμολόγησης αναμένεται να κλείσει στη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν σήμερα στη Μόσχα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να κλείσει το ζήτημα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom. Η πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο κορυφής φαίνεται ότι κρίθηκε αναγκαία για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να πετύχει μια σύμβαση προμήθειας που θα της επιτρέψει να ασκήσει και κοινωνική πολιτική για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αλματώδη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στον αντίποδα, η ρωσική πλευρά επιδιώκει να καρπωθεί το ευνοϊκό για την ίδια περιβάλλον των υψηλών τιμών, προτείνοντας σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 100% με τη χρηματιστηριακή τιμή (TTF) για το 2022 έναντι 40% στο συμβόλαιο της ΔΕΠΑ που λήγει το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Mίλερ, σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν ΔΕΠΑ και Gazprom, τα αποτελέσματα των οποίων δεν ικανοποίησαν την ελληνική πλευρά. Η Gazprom φέρεται να έχει αποδεχθεί περιορισμό της συμμετοχής του TTF στη φόρμουλα τιμολόγησης στο 90% και 10% αντίστοιχα του πετρελαίου μέχρι και το 2026, οπότε λήγει η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ. Η ελληνική πλευρά φέρεται να διαπραγματεύεται ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο μέχρι τη λήξη της σύμβασης με τιμή που θα συνδέεται σε ποσοστό 80% με τον δείκτη ΤΤF και 20% με το πετρέλαιο, αίτημα που η Ρωσία συνδέει την αποδοχή του με τη μείωση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων που παραδίδει στη ΔΕΠΑ και οι οποίες ανέρχονται στα 2 δισ. κ.μ. ετησίως μέχρι το 2026. Η Ελλάδα θα επιμείνει σε μια συμφωνία πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας, χωρίς μείωση ποσοτήτων και με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της τιμής του πετρελαίου στον καθορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν, που θα κρίνει και το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.

Η ρωσική πλευρά, πάντως, κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. «Τα μέρη εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές της συνεργασίας τους στον ενεργειακό τομέα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Gazprom για τη συνάντηση Σκρέκα – Μίλερ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα της τιμής. Η ρωσική εταιρεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι εξήγαγε πάνω από 3 δισ. κ.μ. αερίου στην Ελλάδα, τους 11 μήνες του 2021, ποσότητα που αποτελεί ρεκόρ προμηθειών για περίοδο 11 μηνών και είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα που παραδόθηκε ολόκληρο το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή