Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο, άλμα για τραπεζικές μετοχές

Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο, άλμα για τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,54% και διαμορφώθηκε στις 891,84 μονάδες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρό ριμπάουντ άνω του 1,5% κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει έτσι πάνω από τις 890 μονάδες για πρώτη φορά από τις 23 Νοεμβρίου, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βελτιωμένο. Αν και ο τζίρος διαμορφώθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που δεν υποδηλώνει κάποια σημαντική αύξηση θέσεων στο Χ.Α., ωστόσο «ανοίγει» τον δρόμο προς την επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους με τα οποία φλέρταρε πριν εμφανιστεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Οι αγοραστές είχαν τα «ηνία» από το ξεκίνημα της συνεδρίασης χωρίς να τα παραδώσουν ούτε για λίγο, επικεντρώνοντας τις κινήσεις τους στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και σε σημαντικό μέρος του ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μετάλλαξη «Ομικρον» και ο επίμονος πληθωρισμός διαμορφώνουν δεδομένα που επαναφέρουν τον σκεπτικισμό για τον βηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ωστόσο οι αναταράξεις αποδείχθηκαν βραχύβιες, με την αισιοδοξία σε σχέση με τη σύντομη υπέρβαση των δυσκολιών από την υγειονομική κρίση να επανέρχεται, επαναφέροντας έτσι τη δυναμική των χρηματιστηριακών δεικτών σε ανοδική κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και απομένουν λίγες συνεδριάσεις μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων, το νέο φλερτ του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. με τις 900 μονάδες καλλιεργεί –έστω και συντηρητικά– προσδοκίες για ένα καλό φινάλε του έτους, ένα σενάριο που ίσχυε πριν και που η εμφάνιση της «Ομικρον» το είχε ανατρέψει.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,54% και έκλεισε στις 891,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,99 εκατ. ευρώ.

Το νέο φλερτ του Χ.Α. με τις 900 μονάδες καλλιεργεί προσδοκίες για ένα καλό φινάλε του έτους.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,67% στις 2.145,99 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,43% και στις 1.482,93 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν μόνο οι Σαράντης (-0,7%) και ΓΕK Τέρνα (-0,10%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΔΕΗ στο +3,28% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Coca-Cola, Aegean, ΕΧΑΕ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε σημαντικά, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,44% στις 577,55 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 2,31%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,71%, την Eurobank στο 2,22%, ενώ στο 2,92% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει με την ασύμμετρη συμπεριφορά του, συγχρονιζόμενο με την υποχώρηση των διεθνών αγορών, αλλά δυσκολευόμενο στην ανοδική κίνηση, καθώς οι συναλλαγές είναι μειωμένες λόγω της μικρότερης συμμετοχής επενδυτών εξωτερικού, αφού οι θεσμικοί επενδυτές «έκλεισαν» τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή