Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο, επιλεκτικές κινήσεις επενδυτών

Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο, επιλεκτικές κινήσεις επενδυτών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,12%, στις 892,92 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατήρησε την ανοδική τροχιά του το Χρηματιστήριο Αθηνών έστω και με πιο διστακτικά βήματα, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα ήταν έντονη στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο «συγκρατημένοι» μετά το «ξέσπασμα» των δεικτών κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης. Επιλεγμένα blue chips βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγοραστών στο Χ.Α., με τον χαμηλό τζίρο ωστόσο να δείχνει χαρτοφυλάκια που παραμένουν «φειδωλά» σε σχέση με τις τοποθετήσεις τους.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, εάν το Χ.Α. δει κάποια συναλλακτική αναβάθμιση τότε είναι πιθανό να «σπάσει» τις 900 μονάδες, κρατώντας με γερές βάσεις το ανοδικό μομέντουμ. Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα που κυριαρχεί λόγω και της αβεβαιότητας γύρω από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της, κάνει τους επενδυτές απρόθυμους να αυξήσουν το ρίσκο τους λίγες μόνο μέρες πριν από τις αργίες των εορτών και το τέλος του έτους.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,12% στις 892,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,26 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 2.146,36 μονάδες, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,69%, κλείνοντας στις 1.493,14 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 577,72 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,79%, την Alpha Bank στο -0,14%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,75 και τη Eurobank στο -0,88%.

O όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 51,26 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ τα ισχυρότερα κέρδη κατέγραψε η Σαράντης στο +2,34% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Lamda Development, Titan, Βιοχάλκο, Aegean, ΟΤΕ και Μυτιληναίος.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής εκτός του ότι διέκοψε απότομα τις προσδοκίες για εντυπωσιακό ράλι στην ελληνική αγορά ενόψει του κλεισίματος του έτους, έχει ενισχύσει σημαντικά την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν πως εάν αποδειχθεί ότι η «Ομικρον» «παρακάμπτει» εμβόλια, τότε τα… νέα για τις προοπτικές των αγορών αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης δεν θα είναι καλά. Αντίθετα εάν τα εμβόλια είναι τελικά αποτελεσματικά, η νέα παραλλαγή αναμένεται να καθυστερήσει μόνο την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι να την εκτροχιάσει, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες διορθώσεις στις αγορές θα αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες νέων τοποθετήσεων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Χ.Α. καθώς, σύμφωνα με διεθνείς και εγχώριους οίκους, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, και έτσι αναμένεται να επωφεληθούν από μια γενικότερη στροφή προς το ρίσκο από τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η JP Morgan εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα σημειώσουν αύξηση της τάξης του 17,5% το 2022.

Οπως σημειώνει πάντως ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες έχουν καλύψει την πτώση που έφερε η μετάλλαξη «Ομικρον», ενώ και ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει από τη βίαιη υποχώρηση της 26ης Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή