Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο ΟΤΕ έως το 2027

Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο ΟΤΕ έως το 2027

Για παροχή γρήγορου Ιντερνετ μέσω οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 100 εκατ. ευρώ αυξάνει, ετησίως, τα κεφάλαια που πρόκειται να επενδύσει στη χώρα ο όμιλος ΟΤΕ, με τον εισηγμένο οργανισμό τηλεπικοινωνιών να προγραμματίζει συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ από το 2022 έως και το 2027. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια, που θα επιτρέψουν την κατακόρυφη αύξηση των ταχυτήτων στο Ιντερνετ σταθερής τηλεφωνίας, ανακοίνωσαν –σε πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη– τα στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ.

Η εισηγμένη, που επενδύει κάθε χρόνο 500 εκατ. ευρώ, ενισχύει τις ετήσιες επενδύσεις της κατά 100 εκατ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), ώστε η κάλυψή του να φτάσει τα τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το 2027. Το FTTH εγγυάται υπερυψηλές ταχύτητες σταθερού ευρυζωνικού Ιντερνετ, τομέας στον οποίο υστερεί η Ελλάδα πανευρωπαϊκά.

Οι αυξημένες επενδύσεις θα συνοδευτούν με το σχέδιο του ΟΤΕ για αναβάθμιση, εντελώς δωρεάν, από το πρώτο τρίμηνο του 2022 των ταχυτήτων του σταθερού Διαδικτύου που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές Cosmote στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Ο ΟΤΕ θα επενδύσει και στο Phaistos fund, το οποίο συγκροτήθηκε με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες 5G με στόχο να επιστραφούν στην αγορά και να δοθεί δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία.

Η εισηγμένη ενισχύει τις ετήσιες επενδύ- σεις της κατά 100 εκατ. για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων.

«Η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και τον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας, που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές. Η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχει θέση μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης», σημείωσε ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges.

«Απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

«Η στρατηγική σημασία της επένδυσης έγκειται στο ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη εταιρεία διπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών FTTH που θα δημιουργήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια και έτσι καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά τα 2 εκατομμύρια γραμμές τα οποία έλειπαν από τα συνολικά επενδυτικά πλάνα των παρόχων, αλλά και από τα κρατικά πλάνα στα οποία είχαμε συμμετάσχει, το Ultrafast Broadband», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι είναι μονόδρομος για κάθε χώρα που έχει στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο. Με μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, προχωράμε στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές», ανέφερε η επικεφαλής για την Ευρώπη, Dominique Leroy.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή