Παράταση ενός μηνός για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές

Παράταση ενός μηνός για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές

Τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες έχουν οι φορολογούμενοι υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τη δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες έχουν οι φορολογούμενοι υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τη δήλωση φόρου μεταβίβασης στην εφορία. Με διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «ενόψει της αλλαγής των τιμών του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων από 1.1.2022, κρίνεται σκόπιμη η αντιμετώπιση των δυσχερειών που ανακύπτουν λόγω του πλήθους των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους 2021».

Πάντως, οι εμπλεκόμενοι με τις αγοραπωλησίες ακινήτων υποστηρίζουν ότι η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκεί, ζητώντας μια γενική ρύθμιση που θα προβλέπει τη μετάθεση για έξι μήνες εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Οπως αναφέρουν από την ΠΟΜΙΔΑ από την 1η του μηνός 2022, όλα τα πιστοποιητικά θα είναι άκυρα. Το μόνο που θα κερδίσει κάποιος είναι οι αντικειμενικές αξίες.

Πάντως, η ΑΑΔΕ στοχεύοντας στη διευκόλυνση των φορολογουμένων έδωσε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών για ακίνητα εντός αντικειμενικού συστήματος, κινητά περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά τα οποία δωρίζονται σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παιδιά, εγγόνια, γιαγιάδες, παππούδες).

Διάταξη του υπουργείου Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Οπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι, καθημερινά πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.200 μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους (και χωρίς να έχουν περασθεί όλα τα στοιχεία των μεταβιβάσεων) καταγράφεται αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στη Νομαρχία Aθηνών.

Οι περισσότερες αγοραπωλησίες καταγράφονται στον δήμο της Αθήνας (3.235) οι οποίες είναι αυξημένες κατά 17,8% σε σύγκριση με το 2020, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση στις μεταβιβάσεις καταγράφουν οι περιοχές: Πετρούπολη, Φιλοθέη, Ψυχικό, Αγιος Δημήτριος, Νέα Ιωνία, Καισαριανή Ελληνικό και Ηράκλειο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021.

Οσοι πάντως σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητο στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα τραβήξουν την ανηφόρα, έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες από 10 ημέρες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες. Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν σύντομα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί έπειτα από δύο μήνες στις 5.700 ευρώ.

 Στο μεταξύ, με άλλη διάταξη επεκτείνεται η μείωση τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και για το έτος 2022, ενώ παρατείνεται η ισχύς μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για ορισμένα είδη και υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή