Vodafone: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για 5G και οπτικές ίνες

Vodafone: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για 5G και οπτικές ίνες

Καταγράφει βελτιωμένες επιδόσεις, αναμένει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει η Vodafone Ελλάδας, με τη φετινή χρονιά (η οικονομική χρήση για τη θυγατρική του βρετανικού ομίλου ξεκινάει τον Απρίλιο) να καταγράφει βελτιωμένες επιδόσεις, σε σύγκριση με το 2020, που οι επιπτώσεις λόγω της πανδημίας υπήρξαν έντονες. Oπως ανέφερε χθες σε δημοσιογραφική παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, το 2021 είναι χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα με ισχυρά έσοδα. Κατά το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης της Vodafone, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 4%, στα 468 εκατ. ευρώ, ενώ οι πελάτες της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 107.000, φτάνοντας τα 2,4 εκατ.

Το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης της εταιρείας οι πελάτες αυξήθηκαν κατά 107.000.

Η εταιρεία υλοποιεί επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της κάλυψης του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G Giga Network), sτην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και τη διασύνδεση των νησιωτικών προορισμών. Ειδικότερα, μέσα στην επόμενη τριετία η εταιρεία θα κατασκευάσει 150.000 νέες γραμμές μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH), των οποίων ο αριθμός θα ξεπερνάει τις 650 χιλ. μέχρι το τέλος της εν λόγω περιόδου. Επίσης, η εταιρεία προχωράει στην ανάπτυξη του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G Vodafone Giga Network), εκτιμώντας ότι τον Μάρτιο 2022 θα διαθέτει πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 40%. Σήμερα το δίκτυο 5G της Vodafone λειτουργεί σε 23 ελληνικές πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Επίσης η Vodafone υλοποιεί το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης 10 νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε δίκτυα νέας γενιάς σχεδόν σε 1 εκατ. Eλληνες και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Μπρουμίδης εκτίμησε ότι τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα υλοποιηθούν με γοργούς ρυθμούς. Σε αντίθεση δηλαδή με ένα άλλο έργο του Δημοσίου, το «Σύζευξις» (προβλέπει την εγκατάσταση  οπτικής ίνας σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς) που εμφανίζει ιδιαίτερα αργή πρόοδο υλοποίησης, αν και η ολοκλήρωσή του θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση για το Δημόσιο της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Πάντως, η εταιρεία ενισχύει το αποτύπωμά της στα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ICT), έχοντας αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για έργο ύψους 10 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως ακόμη επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση, ένα από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρόκειται να δημιουργήσει σημαντικό αντικείμενο δραστηριότητας είναι ύψους 180 εκατ. ευρώ και αφορά την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.  Επίσης, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, η εμπορική πολιτική του παρόχου προβλέπει, εφόσον είναι τεχνολογικά δυνατόν, την παροχή υπηρεσιών δικτύων νέας γενιάς (NGA) σε νέους και υφιστάμενους συνδρομητές. Σημείωσε ότι το 40% των πελατών της Vodafone έχει υπηρεσίες NGA, ποσοστό που διαμορφωνόταν σε 25% πριν από ένα χρόνο. Μιλώντας για το ρυθμιστικό τοπίο στις τηλεπικοινωνίες, ο CEO της Vodafone είπε ότι είναι απαραίτητη η διασφάλιση θεμιτών όρων και υγιούς ανταγωνισμού «ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους παρόχους να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή