Πτώση στο Χ.Α. λόγω πιέσεων στις τράπεζες

Πτώση στο Χ.Α. λόγω πιέσεων στις τράπεζες

Απώλειες 0,60% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 887,50 μονάδες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν συνεχίστηκε η ανοδική φόρα που έδωσαν την Πέμπτη οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να επιστρέφει την Παρασκευή στις απώλειες, συνεχίζοντας έτσι τη συσσώρευση κάτω από το επίπεδο των 900 μονάδων, που κρατά εδώ και ένα μεγάλο διάστημα. Οι επενδυτές συνέχισαν τη στρατηγική επιλεκτικών και επιφυλακτικών τοποθετήσεων, ενώ ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον τζίρο να είναι αυξημένος καθώς έληξαν οι σειρές των παραγώγων, δεικτών και μετοχών για τον μήνα Δεκέμβριο.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,60% στις 887,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 83,47 εκατ. ευρώ. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 869 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,79% στις 2.128,71 μονάδες, στο -0,69% και στις 1.486,94 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 2,79% στις 564,72 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,24%, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 3%.

Από το σύνολο των blue chips απώλειες άνω του 3% σημείωσαν Alpha Bank και Eurobank, και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% Εθνική Τράπεζα, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανοδικά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ στο +2,98%, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν Jumbo, Coca-Cola, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3%.

Πάντως, η έως τώρα ετήσια απόδοση του 10% στον Γενικό Δείκτη υποεκτιμά την εικόνα της ελληνικής αγοράς για το 2021, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities. Τα 2/3 των εισηγμένων εμφανίζουν μεγαλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ενισχύθηκαν κατά 11% και η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού ήταν αυξημένη σε πλήθος και προέλευση κωδικών.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου έφεραν περίπου 4 δισ. ευρώ στα ταμεία των εισηγμένων, ενώ 1,4 δισ. ευρώ προστέθηκαν από τις εκδόσεις των επτά εισηγμένων εταιρικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή