Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο λόγω ανησυχίας για την «Ομικρον»

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο λόγω ανησυχίας για την «Ομικρον»

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,19% και έκλεισε στις 876,93 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αναταράξεις προκάλεσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και στις διεθνείς αγορές, οι εξελίξεις με την πανδημία και την έξαρση της παραλλαγής «Ομικρον», η οποία οδηγεί σε νέο κύμα περιοριστικών μέτρων, με τους επενδυτές να απομακρύνονται από το ρίσκο λόγω του φόβου ότι το ενδεχόμενο γενικευμένων lockdowns θα πλήξει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αν και ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απορροφήσει μέρος των ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, οπότε έφτασε να υποχωρεί κατά 2,5%, και να βάλει κάποιο φρένο στη διόρθωση, παρέμεινε στις 876 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Το διεθνές κλίμα αλλά και η επίμονα υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,19% και στις 876,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,47 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,30% στις 2.101,04 μονάδες, ενώ οριακή ήταν η πτώση (0,10%) του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.485,41 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά η αγορά στα χαμηλά ημέρας έφθασε να υποχωρεί έως και 2,50%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,38% στις 556,95 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,15%, τη Eurobank να κλείνει στο -1,11%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,18% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,07%.

Στα μη τραπεζικά blue chips πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν οι Coca-Cola, Quest, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ, ενώ στα θετικά έκλεισαν μόνο οι Jumbo, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. απογοήτευσε και δεν έδωσε έως τώρα τα κέρδη που ανέμενε η αγορά, και κυρίως το ισχυρό ράλι προς το τέλος του έτους και τις 1.000 μονάδες, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για το 2022. Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, λιγότερο από δύο εβδομάδες έμειναν για να αφήσουμε πίσω το 2021, ένα έτος που μπορεί να μη μοίρασε πολλά κέρδη στον Γενικό Δείκτη, παρ’ όλα αυτά οι αποδόσεις ήταν σημαντικές σε επιμέρους μετοχές.

Αν κάποιος κοιτάξει πίσω τον χρόνο, όπως επισημαίνει, θα δει πως από τη μία ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη σε χρόνο συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια και παράλληλα μια χρονιά που «σήκωσε» κοντά στα 7 δισ. ευρώ σε ΑΜΚ και νέες ομολογιακές εκδόσεις. Από την άλλη, ήταν μια χρονιά που είχε και τις μεγαλύτερες μειώσεις στα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού κλάδου, ενώ η οικονομία σημείωσε ρεκόρ ανάπτυξης και όπως όλα δείχνουν, θα είναι κοντά στο 8%, σημαντικά πάνω από τους στόχους που είχε βάλει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί.

Το νέο έτος έχει ένα μεγάλο σύννεφο πάνω του, αυτό του πληθωρισμού, που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει αρκετά τα επιτόκια, που μέχρι τώρα συντηρούν εδώ και πολλά χρόνια την ανάπτυξη παγκοσμίως. Παράλληλα, ο «βραχνάς» της πανδημίας φαίνεται ότι δεν κλείνει εύκολα και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή