Μικρή άνοδος, χαμηλός τζίρος και επιλεκτικές αγορές στο Χ.Α.

Μικρή άνοδος, χαμηλός τζίρος και επιλεκτικές αγορές στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,49% και έκλεισε στις 881,19 μονάδες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τη σημαντική ενδοσυνεδριακή αντίδραση (+0,90% στα υψηλά ημέρας), η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να διατηρηθεί, κόντρα στο ιδιαίτερα θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο τζίρος παραμένει χαμηλός, γεγονός που για μία φορά ακόμη δεν βοήθησε την εικόνα της αγοράς, με τους επενδυτές να επιμένουν στο stock picking ή στις επιλεκτικές και πολύ «μετρημένες» τοποθετήσεις, κυρίως σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης δεν δείχνει να μπορεί να ξεκολλήσει από τη συσσώρευση που επιμένει εδώ και μεγάλο διάστημα, από τον Απρίλιο περίπου, παραμένοντας κάτω από τις 900 μονάδες, παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. αρχικά είχε προβλεφθεί ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό επενδυτικό αφήγημα για το 2021. Η αισιοδοξία φαίνεται να μετατίθεται για το 2022, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τις αγορές, με τα θέματα του υψηλού πληθωρισμού και της κατάστασης της πανδημίας να παραμένουν ανοιχτά.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,49% και έκλεισε στις 881,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,34 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση πάντως είναι ανοδική, με τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών στις 870 μονάδες, το σημείο στήριξης στις 870 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 2.115,44 μονάδες, ενώ άνοδο 0,75% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.496,62 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός σε μία ακόμη συνεδρίαση, φθάνοντας τα 42,34 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Coca-Cola με κέρδη 2,15% και ακολούθησαν οι Βιοχάλκο και ΟΤΕ με άνοδο άνω του 1%, ενώ στον αντίποδα, πτώση άνω του 3% σημείωσε η Lamda Development και άνω του 2% οι Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και σημείωσε κέρδη 1,83% στις 567,13 μονάδες, χάρη στο +2,32% και το +2,22% των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, με την Alpha Bank να ακολουθεί με κέρδη 1,94%, ενώ απώλειες 0,23% κατέγραψε η Πειραιώς.

Το σενάριο της υπέρβασης των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη ετεροχρονίζεται για το επόμενο έτος, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, οι τράπεζες προχωρούν τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων για τα κόκκινα δάνειά τους, με την Eurobank να διαμορφώνει πρώτη τη σχέση των NPEs στο σύνολο των δανείων κάτω από το 10% (ήδη στο 7,3%).

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας, η Cenergy προχωρεί με τη δανική Ørsted στην είσοδό της στην αμερικανική αγορά, προσβλέποντας σε μερίδιο αγοράς ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού των ΗΠΑ, εξέλιξη που ελάχιστα ελήφθη υπ’ όψιν από την επενδυτική κοινότητα, καθώς η συναλλακτική καχεξία συνιστά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Χ.Α. λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με τον Γενικό Δείκτη να συσσωρεύει περί τις 880 μονάδες, με τις 884 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή